Foto: Angeline Swinkels

Hannekeschrijft: Kaal

  Column

Je weet pas wat je mist, als het er niet meer is. Ik was niet mee gaan wandelen tijdens de thuiswerklunch. Mijn partner stuurde mij een filmpje toe. Ik zag hoe een voor een de bomen op de Parade met de grond gelijk werden gemaakt. Met elke boom die verdween, leek de Parade iets van haar karakter te verliezen. Want waar eerst een bomenrij zorgde voor een promenadegevoel langs de rij cafés, stonden diezelfde cafés opeens verloren aan een wijds plein. De statige gebouwen aan de overzijde toonden ook wat naakt, zo zonder de beschutting van eeuwenoude takken en een jaarlijks terugkerende bladerpracht. Zo zonder bomen valt opeens op hoe lelijk het theater is, of mag ik dat niet hardop zeggen?

Gelet op de lockdown is het de beste tijd om dit soort groot onderhoud te doen, de Sint Jan staat ook al maanden in de steigers. Maar de leegte en de kilte die nu van het plein uitgaat, lijkt symbool te staan voor deze tijd. De besmettingen die maar niet naar beneden willen, de lente die maar niet wil beginnen.

Ik las laatst dat haarimplantatie helemaal hip is. Haarzakje voor haarzakje, duizenden stuks, worden een voor een in het hoofd geïmplanteerd. Niet voordat onderzocht is hoe de huid in elkaar steekt en wat er wel en niet op kan. In de loop van de tijd verandert een kale kop in een volle bos. Het vraagt engelengeduld en doorzettingsvermogen.

De Parade ondergaat de komende tijd ook een soort haarimplantatie. Nu helemaal kaal wordt de bodem onderzocht, in de wetenschap dat er archeologische vondsten liggen. Daarna, boompje voor boompje, worden ze geplant. Honderdtweeëntwintig in totaal. Eerst nog voorzichtige twijgjes, maar in de loop van de tijd ogend als een vol bos. Het is de tijd van engelengeduld en doorzettingsvermogen. Ook waar het de Parade betreft.

Hannekeschrijft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding