Onder de Boschboom: Universum [column]


Foto:
column Onder de Boschboom

Onder de Boschboom: Universum

  Column

Tijdens de lockdown blijft voor de Bossche bevolking één schouwburg gewoon open: het openbare toneel met de eindeloze tragedie: ‘De sparende herbouw van het Theater aan de Parade’. In de recentste aflevering zien we hoe omwonenden hun beklag doen bij de Raad van State. Geheel volgens het boekje.

De volgende dag valt in de recensie op de cultuurpagina te lezen dat elke maand vertraging van sloop- en nieuwbouw onze stad 400.000 euro zal kosten. Best veul in tijden van corona & crisis. De bezorgde recensent vraagt zich af of die tegenstanders van dat bedrag wakker moeten liggen.

Gekke vraag. Nu lijkt het alsof de ‘aantekenaars’ hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor die maandelijkse financiële aderlating. Moet er beslag komen op hun auto? Je kunt ze moeilijk kwalijk nemen dat ze gebruik maken van hun recht om zichzelf te beschermen tegen besluiten van de overheid. Dat kan in een democratie. Ze worden echt niet door de geheime dienst van hun bed gelicht..

De inrichting van diezelfde democratie blijkt verantwoordelijk voor het ontstaan van de volgende patstelling. De burgers kiezen vrij hun favoriete kandidaten waarvan ze verwachten dat deze hun volk kunnen vertegenwoordigen. Slaan de leiders een eigen weg in, dan vervreemden ze zich van hun kiezers. Die laatsten maken vervolgens vóór 21.00 uur gebruik van hun goed recht op protest. En de zaak stropt.

Door zich coûte que coûte que vast te bijten in de uitvoering van plannen voor de vernieuwbouw hebben burgemeester en wethouders, met in hun kielzog een ‘meegaanderaad’, zich vervreemd van ons, hun kiezersvolk. In de landelijke politiek is het niet anders.

Inmiddels lijken zowel de regerende als de geregeerde Bosschenaren zich ieder in hun eigen universum te bewegen. De eerste clan vindt die 400.000 euro een acceptabel bestuursrisico. Die overtuiging leeft niet vanzelfsprekend onder de burgerij. Hoewel er ook stadsgenoten zijn die hun schouders ophalen: die som gelds voelt namelijk niet als hun eigendom. En dat is het wel.

Was dit bedroevende gedonderjaag te voorkomen geweest? Na voorgaand geklungel rond twee bruggen (Barten- en Paleis-) was het wel duidelijk dat een gemeente, in elk geval die van ons, moeilijk kwaliteit kan leveren als opdrachtgever voor opmerkelijke, beeldbepalende bouwwerken. Op Markt 1 had iemand daaruit lering kunnen trekken. Maar na een eerder echec rond de eerste fase van de nieuwbouw, werd de ambtelijke bouwploeg vrolijk vernieuwd om vervolgens welgemoed op te gaan voor de volgende akte.

In de NRC van 29 januari jl. stond de volgende uitspraak van de gerenommeerde architect én projectontwikkelaar Nanne de Ru: ‘Elk iconisch gebouw dat ik ken (…) had een uitgesproken, krachtige en visionaire opdrachtgever die er minstens zoveel invloed op had als de architect. Een goed gebouw zonder goede opdrachtgever bestaat niet’.

Harry van den Berselaar

Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Mail naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding