Onder de Boschboom: Elfbruggentocht [Column]


Foto:
Column Onder de Boschboom

Onder de Boschboom: Elfbruggentocht

  Column

Ik houd van de stilte en de duisternis op dit vroege uur: kwart over zeven. Het is dan nog donker in de stad, dat heb je in februari.

Ik plaats mijn fiets tegen een Diezebruggetje op de Uilenburg. Ik leun over de brug en kijk in het ogenschijnlijk gitzwarte Diezewater. Om mij heen ontwaken de binnenstadbewoners. Ik zie hier en daar een lampje ontsteken en een gordijn openschuiven. Autogeluiden zijn er niet.

Het is ijskoud, in de Dieze ligt een flinterdun laagje ijs. Moet ineens denken aan de Elfstedentocht en geef me ongewild over aan een drieste Diezedroom: de Elfbruggentocht. Dat zou wat zijn, zeg. Ik zie het zo voor me. Beelden van een ijskoud Friesland, maar dan in de Binnendieze. Stoere, snelle schaatsers, gedekt met een laagje witte rijp, die bukken voor weer zo’n lage toog. Barthlehiem aan de Molenstraat, finish in de Binnenhaven! Er is een stoere winnaar, maar in my dreams gaat de media-aandacht uit naar de bevallige eerste-vrouw-die-binnenkomt, echt niet ver na de mannelijke winnaar.

Het is een buitenlandse, zo schuurt het gerucht door de menigte bij de finish aan de Binnenhaven, in de Visstraat, op de Markt en op de Parade. Daar hangen enorme schermen. Overal heeft men haar zien passeren: op de Dommel, in het Voldersgat, op de Grote Stroom en zeker bij het keerpunt nabij de Knillispoort.

‘Breek munne bèk nie open. Ik droom er soms van!’

Intussen gonst het van de geruchten op de social media. Overal zie je foto’s en filmpjes van een ranke atlete op schaatsen die bevallig bukt onder de laagste Diezebruggen en die in het Voldersgat even uitbundig zwaait naar de menigte op de brug vlakbij restaurant Gossimijne. ‘Het is Ireen W?st!’, wordt er getwitterd “Die stijl, die lichaamsbouw… kan echt niet missen”. Na de finish schaatst de mooie winnares regelrecht in de armen van een ietwat gezette, blonde man, die zich met een stevige pils in de hand al enige tijd heeft opgehouden bij een koek-en-zopie tent op het ijs, vlakbij het beeld van Janus en Bèt. Haar muts gaat af en de blonde lokken vallen soepel omlaag. En dan zoemen de camera’s in ‘for all the world to see’: het is koningin Máxima! Ze wordt bijkans platgeknuffeld door haar Willem-Alexander.

NPO zendt de beelden rechtstreeks uit, evenals DTV Den Bosch natuurlijk. Inmiddels is er iemand naast me komen staan op het stille bruggetje, zonder dat ik het in de gaten heb gehad. Hij stoot me aan en ik stap uit mijn drieste Diezedroom. Ik ken hem, het is een schippergids. “Het is toch net een sprookje, die Binnendieze”, zegt hij, met een onmiskenbaar Bossche tongval. “Ach jungske”, antwoord ik in mijn allervètste Bosch, “breek munne bèk nie open. Ik droom er soms van!”

Hans van Kasteren
Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Mail naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding