Hannekeschrijft: Mooie tas


Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Hannekeschrijft: Mooie tas

  Column

De Markt ligt er op de laatste dag van het jaar stil en verlaten bij. Geen drukte voor de laatste inkopen, slechts een handje vol mensen verspreid over twee viskramen en een oliebollenkraam.

In deze grijze en grauwe wereld flitst een kleurexplosie over de Markt. Drie jaar jong. In panter legging, nep-bontjasje, een glitterroze tasje met parelsnoer en (hyper hip of puur praktisch?) gele regenlaarsjes. Voor haar is het kale marktplein een paradijs, klaar om ontdekt te worden. Mama staat ergens verderop bij een van de kramen, dichtbij genoeg om je nooit alleen te voelen, ver weg genoeg voor dat ultieme gevoel van vrijheid. Ze rent uitgelaten richting de grote kerstboom. Totdat ze valt, gestrekt vooruit op de kinderkopjes. De aanzet tot een huilbui wordt gedaan, maar dan, als blijkt dat niemand kijkt en ook mama niet te hulp schiet, staat ze zonder een verdere kik te geven op.

Een steegje verder bots ik bijna tegen haar op. “Was je hard gevallen?”, vraag ik. Ze wijst naar haar knie. “Pijn.” Ik kijk haar aan. “Goed hoor, dat je meteen weer opstond.” Ze wrijft over haar knie. “Pijn.” Dan probeer ik de aandacht van de val af te leiden. “Wat heb je een mooie legging en laarzen aan.” Het werkt. Niet op de legging of de laarzen, daar lijkt ze zelf niet zo van onder de indruk, die heeft mama vast uitgekozen. Ze begint te zwaaien met haar pronkstuk en zegt triomfantelijk: “Ik heb een mooie tas.” Ik knik glimlachend en wens hen een fijne jaarwisseling.

Het symboliseert voor mij de overgang van ‘20 naar ‘21. De overgang van een jaar vol pijn en focus op wat niet goed was, naar een nieuw jaar vol hoop, en aandacht voor de mooie dingen. Hoe klein ook. We drogen onze tranen en huppelen een nieuw, gelukkiger jaar in.

Hannekeschrijft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding