Hanneschrijft: Slechts 6,99


Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Hanneschrijft: Slechts 6,99

  Column

Die gok durfde ik wel te wagen. Mocht het niks worden, dan kostte me dat slechts 6,99 euro. Twee biertjes in de kroeg zijn duurder. Terwijl deze gok, mits hij goed uitpakt, langer voor genot zorgt. En de kroegen zijn voorlopig helaas toch nog gesloten.

Ik ben deze tweede golf aan het puzzelen geslagen. Een legpuzzel van 1000 stukjes. In de doos van 6,99 zitten twee puzzels, 1000 stukjes elk. Als super onervaren puzzelaar koos ik voor de puzzel Amsterdamse gracht. Twee fietsen op een brug, bomen, water, lucht. De Zaanse bollenstreek met alleen maar tulpen leek me nog moeilijker.

Het is een bizar tijdverdrijf. Puzzelen. Het vergroot geen kennis, zoals het lezen van een boek. Het maakt geen aanspraak op je creativiteit, zoals schrijven, muziek maken, handwerken. Je maakt ook niet echt iets, zoals wanneer je klust als hobby.

En toch heeft het iets. De frustratie wanneer je echt geen stukjes blauwe lucht meer hebt, maar wel nog een gat in je puzzel. En dan ontdekken dat je zelf ergens iets verkeerd gelegd hebt, een paar stukjes schuift en het dan alsnog past. De ontdekking van al die verschillende kleuren groen in een boom. Die eigenlijk niet groen zijn als je de individuele stukjes bekijkt. De vergeten herinneringen die het losmaakt aan een overleden dierbare die vroeger puzzelde volgens een zelf bedacht systeem. De pubers in huis die niet mee puzzelen maar wel even bij de tafel komen hangen, een stukje leggen, hun verhaal vertellen en dan weer vertrekken.

Het is een raar soort bevrediging wanneer een stukje past. Oprecht weet ik niet of genot, genieten, het goede woord is. Het is denk ik vooral een aangenaam gevoel van controle, dat je chaos kunt beheersen. En bij elk tiende stukje dat letterlijk op zijn plek in de puzzel valt, doet een figuurlijk stukje dat in mijn hoofd ook. Dat maakt de zes euro negenennegentig meer dan waard.

Hannekeschrijft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding