Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Hannekeschrijft: Hé Jo

  Column

Het is een frisse vrijdagmiddag. Een winkel bezoeken mag alleen functioneel, er is weinig gezelligs meer aan. Het valt de Brabanders zwaar. Overal waar ik kijk, zie ik mensen op stoepjes zitten, kletsend, afhaalbroodje en wat te drinken in de hand. De mens is geen functioneel wezen.

Tegenover de HEMA (sinds kort in Brabantse handen) staat een jonge vent gitaar te spelen. Een man bun -knotje voor mannen- op zijn hoofd. Hij draagt een losse sweater, strakke joggingbroek en witte gympen. Zijn vingers zijn geoefend op de snaren van de gitaar, moeiteloos speelt hij ‘Hey Joe’ van Jimmy Hendrix. Het nummer swingt, de versterker draagt het geluid over de markt. Hij heeft een Nederlands tintje aan het lied gegeven. Het merendeel van de tekst laat hij aan de verbeelding van de luisteraar over, maar de paar regels die hij zingt, zijn Nederlands. Hé Jo.

We hebben allemaal zin in een concert. Zin in iets wat inspireert, zin om het moois van de wereld te delen, met elkaar, in contact. De theaters en poppodia zijn dicht. Dus zoeken we het elders. Al gauw staat een grote schare mensen op gepaste afstand te luisteren naar de muzikant. Waaronder een oudere man. Een oude opa. Ik noem hem Opa Jo. Wandelstok in de hand, dikke rode winterjas aan, muts op de oren. Aan zijn voeten zwarte gymschoenen. Alsof hij zich aangesproken voelt door de tekst, stapt hij naar voren. He Jo. Ergens halverwege tussen de muzikant en het publiek start hij zijn dans. Twee stappen naar links, een naar achter, halve draai. Zijn hele gezicht straalt. Je ziet hoe hij in zijn hoofd terug is in de tijd. De tijd van Jimmy Hendrix. Of misschien nog wel langer geleden. De tijd van de foxtrot, met een jonge blom aan zijn arm zwierde hij door het leven.

Zijn blik, zijn dans, doet ons alles even vergeten. Doet ons weer even samen voelen. We huppelen allemaal geïnspireerd naar huis. Dank je wel, man bun muzikant. En dank je wel, Opa Jo.

Hannekeschrijft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding