Foto:
Onder de Boschboom

Onder de Boschboom: 11-11-2020

  Column

Op 11 november om 11 over 11 is het 102 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Op veel plekken in Europa wordt dat jaarlijks herdacht. Vandaag de dag zou - onder normale omstandigheden - een grote groep toeristen zich nog steeds verzamelen bij de Menenpoort in Ieper om daar te luisteren naar de Last Post. Tegelijkertijd zou er een krans gelegd worden bij het ossuarium in Douaumont. Op die plek zijn de beenderen verzameld van 130.000 Franse en Duitse soldaten die gesneuveld zijn bij de slag om Verdun.

In het sommige delen van Nederland zouden kinderen zich klaarmaken om langs de deuren te gaan om daar een Sint-Maarten aalmoes te vragen. Een traditie die terug schijnt te gaan tot voor christelijke tijden.

Dit jaar zou op 11 november 2020 het tweede lustrum gevierd worden van de elfde van de elfde. Sinds tien jaar wordt het carnavalsseizoen in Oeteldonk echt geopend. Afhankelijk van de dag in de week is het druk tot extreem druk op de Parade. Om elf over elf speelt het carillon het Oeteldonks volkslied en zingt iedereen in een langzamer tempo dan normaal en vaak vooruitlopend op de muziek het Oeteldonks volkslied. Daarna daalt de jaarvlag van de toren van de Sint Jan af naar de Parade. Hierna zwermt de rood/wit/gele massa uit over de stad en heeft de horeca in ’s-Hertogenbosch een extra dag carnaval.

Inmiddels kent de dag ook haar eigen tradities. Zo wordt om klokslag 13.00 uur het drieluik, door Guus Ong is geschilderd, geopend in het Oeteldonks Museum. Tegelijkertijd wordt daar de partner van een belangrijk Oeteldonks persoon geëerd met het Groot Oeteldonks Muzejum hart. Een leuke geste omdat de partner van de vrijwilliger hem of haar altijd weer in staat stelt te doen wat hij of zij wilt doen. Ook dit jaar zou een van de partners in het zonnetje worden gezet.

Dit jaar is dus alles anders. Niet voor het eerst in dit jaar worden we ingehaald door de actualiteit en wordt er een halt toegeroepen aan dingen die vanzelfsprekend lijken te zijn. Het woord ‘zou’ duidt erop dat de hierboven beschreven activiteiten geen doorgang vinden.

Overal in Europa duikt de lockdown in al zijn variaties op. Dat moet voorkomen dat het virus nog meer slachtoffers maakt. Dat geldt ook voor ’s-Hertogenbosch. De Oeteldonksche Club heeft de festiviteiten voor de ‘elfde van de elfde’ al lang geleden afgeblazen en de horeca kan tot nader te bepalen datum voorlopig geen bezoekers ontvangen. Dat neemt niet weg dat we met elkaar uitzien naar het jaar dat we gezamenlijk weer de start van het carnavalsseizoen met elkaar kunnen gaan beleven. Tot die tijd blijft Oeteldonk gloeien in ons als een vonk.

Jan Hoskam

Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Mail naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding