Hannekeschrijft: ZenZondag


Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Hannekeschrijft: ZenZondag

  Column

Het is een vroege zondagochtend. Vanaf het water van de vaart stijgt de mist op, op een grasveld vertaalt het zich in dauw. De ochtend kleurt er een beetje grijs door, totdat de zon een van de druppels raakt en er her en der blinkende pareltjes oplichten.

Langs de waterkant hebben ze de plekken verdeeld. Naast de houten markeringspalen zijn ze neergestreken. Elf vissers. Bij elke paal zit er een, op een comfortabele vis stoel, met een hengel en een visnet. In een stevige vis koffer ligt voldoende vers voer, haken in alle soorten en maten, een steker om de vissen snel te kunnen bevrijden, een keur aan lijnen en felgekleurde pluggen om ver te kunnen werpen. Meer heeft de visser niet nodig voor een goede zondagochtend. Ik zie ze zitten vanaf de andere kant van de kade. Het boek ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’ had ook ‘Zen en de kunst van het vissen’ kunnen heten. Want stilzitten, geconcentreerd met iets bezig zijn, met al je zintuigen open, en toch in het hier en nu zijn, dat is zen. Dat zijn deze vissers.

Verder lopend kom ik aan bij een groot grasveld. Ik zie hoe drie volwassenen twee kleine goaltjes uitvouwen, hun trainingsjack erover hangen en de spieren losmaken voor een ontspannen potje voetbal. Een stukje verderop zijn drie vroege vogels hun honden aan het uitlaten. Met een oud tennisracket slaan ze ballen het grasveld op. Terwijl de honden ravottend hun weg terug naar hun baasjes vinden, hangen die als Epke Zonderland aan TRX fitness banden hun spieren te strekken. Zen en de kunst van de balspellen. Ook op dit grasveld wordt de zondagochtend beleefd in het moment.

Opeens ben ik me bewust van de dag, de dauw en mijn gedachten. Er kan een hoop niet in deze lockdown periode. Doe dat wat wel mag en kan in vol besef en met volle overtuiging, geniet ervan in het moment. Zen elke dag.

Hannekeschrijft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding