Foto: Angeline Swinkels

Hannekeschrijft

Hannekeschrijft: Koekwaus

  Column

“In welke Brabantse stad vind je een universiteit pal naast het centraal station? Is dat Tilburg, Eindhoven of Den Bosch?” De digitale pubquiz is in volle gang. Een gemakkelijke vraag lijkt me.

“Koekwaus!” hoor ik de speler roepen.

Koekwaus?

“Ik zet de Koekwaus in. Ik heb geen idee.”

De Koekwaus als joker bij twijfel.

Koekwaus. Zo’n woord waarvan je niet precies kunt omschrijven wat het is, maar waarvan de klank eigenlijk alles zegt. Gek, van lotje, en soms ook wel cool. En hoe beledigend misschien ook, toch is het een woord waar je van moet lachen. Koekwaus. Wie verzint het.

Een Bossche bakkersvrouw, zo schijnt. De bakker had een verkeerd mengsel gemaakt voor koekjes, en wilde dit uit zuinigheid niet weggooien. Hij bakte er dus maar wat mee. Zijn vrouw proefde het koekje en riep de bakker Koekwaus toe, waarmee ze hem uitschold dat hij niet eerder zulke “verrekkes lekkere kuukskes” bakte. Of het toeval is dat juist bij het bakken van koekjes een bakkersvrouw niet alleen waus roept, maar het woord koek er aan toevoegt, is moeilijk te achterhalen.

Het doet er ook niet toe. De koekwaus wordt ingezet en maar goed ook. De universiteit van Tilburg heeft een eigen stationnetje, eens Tilburg West, nu Tilburg Universiteit. Den Bosch heeft een campus in een klooster aan de Stadsdommel, de Jheronimus Academy of Data Science, JADS. Zo’n 10 minuten lopen vanaf Den Bosch Centraal. De Technische Universiteit Eindhoven ligt inderdaad pal aan het Centraal Station. De speler gokt verkeerd.

Ik zie het helemaal voor me. Corona, regen. Geen beter tijdverdrijf dan de #Brabantquiz op je smartphone onder het genot van een koekwaus koekje. Wordt het toch nog Bosch keigezellig.

Hannekeschrijft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding