Foto:

Onder de Boschboom: Klop klop

  Column

In juli overleed Betty van Garrel (1939-2020) en dat was voor mij aanleiding om ‘Zalig zijn de schelen’ nog eens uit de kast te halen. Zij schreef dit boek samen met Herman Pieter de Boer, dat wil zeggen dat ze steeds reageren op elkaars bijdragen. Soms lang, soms kort, maar altijd verrassend en humoristisch. Sla het boek open op een willekeurige bladzijde en het is altijd raak. Dus ook ideale lectuur voor op het kleinste kamertje.

Het verscheen in 1972 de tijd van de absurde humor zoals het Britse Monty Python en de Barend Servet-shows van de VPRO.

Herman Pieter de Boer schreef over café-spelletjes zoals plaatsnamen raden. Op de grond gaan liggen en flink maaien met armen en benen: Lage Zwaluwe! Of geld op de met zand bestrooide vloer van Café Hoppe gooien: Loon op Zand!

In het journalistencafé Scheltema was volgens De Boer enige tijd het klop-klop-klop-spel populair. Het spel bestaat in vele vormen, hier was de combinatie eigennaam-liedje populair.

Dat ging als volgt:

-Klop-klop-klop
-Wie daar?
-Arie.
-Arie wie?
-(zingend) Arie-verderci Roma …!

Deze van Henk Hofland is ook heel goed:

-Klop-klop-klop
-Wie daar?
-Hetta
-Hetta wie?
-(zingend) Hetta-ngelus klept in de verte …!

Rijk de Gooyer meldde zich als Jahwe en zong vervolgens: Jaaahwe dansen samen de Bostella…!

Voor dat eerste spelletje met die plaatsnamen is gemakkelijk een Bossche variant te bedenken: je houdt een wijsvinger voor je lippen (‘s), daarna beide handen met gespreide vingers tegen je voorhoofd (hert), dan maak je een denkbeeldig brilletje (ogen) en tenslotte imiteer je een boom en gaat steeds op een andere plaats staan (bos): ’s-Hertogenbosch!

Is er ook voor het klop-klop-klop-spel een Bossche variant te verzinnen? Misschien iets voor de lezers van de Bossche Omroep om hun tanden in te zetten. De viering van elf-elf gaat niet door dus iedereen heeft tijd genoeg. De opdracht luidt dus: verzin een naam die tegelijk het begin van een Bosch’ liedje vormt. De meeste originele inzending krijgt van mij ‘nne Kwatta.

Ik geef een voorbeeld om u op weg te helpen; ik moet een beetje smokkelen met de uitspraak van de naam:

-Klop-klop-klop
-Wie daar?
-Beyoncé
-Beyoncé wie?
-(zingend) Bey once staat op de keukendeur!

Cees Slegers

Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Mail naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl. 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding