Een impressie van de finale van het liefdesproject, waarin Theater Artemis samenwerkte met twee Bossche basisscholen en elf kunstenaars.
Een impressie van de finale van het liefdesproject, waarin Theater Artemis samenwerkte met twee Bossche basisscholen en elf kunstenaars. (Foto: )

Theater Artemis bestaat 30 jaar; 'We kijken met vertrouwen naar de toekomst'

DEN BOSCH - Op 12 december 1989 werd Theater Artemis ooit opgericht. In 2020 viert het Bossche jeugdtheatergezelschap haar 30-jarig bestaan met de rest van de stad. Vanaf 10 augustus hangen in heel de binnenstad affiches van voorstellingen uit de rijke historie van Artemis. Natuurlijk kun je hen ook nog in levende lijve aanschouwen tijdens Festival Boulevard.

Door Astrid Berkhout

Ook Theater Artemis heeft een tijdje stil gezeten als gevolg van de coronacrisis. Eind mei zijn de repetities echter weer begonnen. “Voor Social Disdancing en Happy Clappy én voor een nieuwe grote zaalvoorstelling die in oktober uit gaat komen”, vertelt Jetse Batelaan, sinds 2013 artistiek leider van Artemis. Inmiddels is het weer enigszins ‘business as usual’.

De ontwikkeling
“Het was Joep Baartmans, destijds gedeputeerde van o.a. cultuur in de provincie Noord-Brabant die het idee om een jeugdtheatergezelschap op te richten omarmde. Pauline Mol, de artistiek leider in de beginjaren, is bekend geworden omdat zij Griekse tragedies bewerkte tot stukken die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gespeeld. Haar opvolger Matthijs Rümke werkte veel met nieuwe teksten van jonge makers. Hij hield van grote spektakels. Toen Floor Huygen in 2005 het stokje van hem overnam, zorgde ze voor een koerswijziging; Artemis maakte voortaan theater voor vele leeftijden. En zo is het nog steeds. Er is in die 30 jaar ook een duidelijke rode draad zichtbaar; we zijn altijd op een heel uitdagende en vooruitstrevende manier bezig geweest met theater voor kinderen.” Welke voorstellingen uit de geschiedenis van Artemis liggen Jetse het meest na aan het hart? “Sowieso Priemgeval, die raakte me enorm omdat hij gaat over hoe het leven in essentie is. En de teksten van Over wat is en wat waar is, simpelweg vanwege het lef dat er uit sprak, zo opruiend en brutaal.”

Driedaagse
Terug naar het nu. “Op dit moment ben ik helemaal begeesterd door onze Driedaagse, een theatrale soloperformance die drie dagen duurt en zich afspeelt op een basisschool. Leerlingen weten van tevoren niet dat we komen dus ze worden volledig verrast. Regelmatig ga ik stiekem een kijkje nemen. Waar de kinderen het eerst allemaal maar eng vinden, zijn ze in tranen als het avontuur ten einde is. Dat is toch geweldig? Ik kan daar licht emotioneel van worden. Dit raakt in mijn visie echt de essentie; dit is waarom wij bestaan.” Gelukkig heeft Theater Artemis voor de periode 2021-2024 positieve adviezen gekregen vanuit de Raad voor Cultuur en de Adviescommissie Brabantstad. “Voorlopig kunnen we dus mooie dingen blijven maken. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor. We kijken dan ook met veel vertrouwen naar de toekomst.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding