Dit soort taferelen kun je de komende week zomaar tegen het lijf lopen. Bedenk wel; deze mensen staan onder gigantische stress, dus wees zeer voorzichtig als je ze benadert.
Dit soort taferelen kun je de komende week zomaar tegen het lijf lopen. Bedenk wel; deze mensen staan onder gigantische stress, dus wees zeer voorzichtig als je ze benadert. (Foto: Marcus Peters)

Licht, camera, actie! In vijf dagen 'n film

DEN BOSCH - Zie je komende week groepjes uitgedoste mensen op aparte locaties, draaiende camera's en roepende regisseurs? Dan ben je wellicht beland op een van de filmsets waar deelnemers aan het One Week Film Project hun best doen om, de naam zegt het al, in één week (lees: vijf dagen) een complete film op te nemen. Van scripts schrijven via filmen tot de eindmontage; na vijf dagen moet er een korte film op de plank liggen.

Het One Week Film Project is een jaarlijks terugkerende filmwedstrijd van Nieuwe Filmers, het platform voor jonge filmmakers in Den Bosch. Van vrijdag 7 tot en met dinsdag 11 augustus gaan tien filmteams met elkaar de zenuwslopende strijd aan. Een creatieve rollercoaster met een onverbiddelijke deadline op die dinsdag 11 augustus om 17.00 uur. De films die het halen, dingen op het Nieuwe Filmers Festival op zaterdag 5 september mee naar de hoofdprijs, de Bossche Oscar: het prestigieuze 'Paradepaardje' en een prijs ter waarde van 2.750 euro.

En het paardje gaat naar...
Films die het niet halen, worden wel vertoond, maken geen kans op die hoofdprijs, maar wel op de Publieksprijs, ter waarde van 700 euro. Verder worden er prijzen uitgedeeld voor Beste regie, Beste scenario, Beste Acteur m/v, Beste Sounddesign, Beste Camera DOP (director of photography), Beste Editing, Beste Production Design en Beste Muziek. Alle prijzen worden uitgereikt door een landelijke professionele filmvakjury. Nieuwe Filmers biedt alle teams daarna als extra prijs een besloten ‘masterclass’ door de vakjury, naar aanleiding van het juryrapport.

De tien deelnemende teams zijn geselecteerd door een commissie met drie filmprofessionals samen met Nieuwe Filmers. De keuze voor de teams is gebaseerd op een vooraf ingestuurd filmidee, motivatie, eerder gemaakte films, teamsamenstelling en leeftijden. Elk team is ingeschreven door een teamcaptain, niet ouder van 35 jaar. Deze leeftijdsgrens geldt ook voor de leden van het basisteam; regie, scenario en productie. Voor de andere teamleden geldt geen leeftijdsgrens. De teams bestaan uit zo'n vijftien tot twintig cast- en crewleden zoals acteurs, camera- licht- en geluidmensen, muzikanten, voor productie, catering en editing.

Stressweek
Hoe ziet zo'n week er dan uit? Op dag een begint het scenarioschrijven en krijgen de tien basisteams in de Verkadefabriek allemaal twee verplichte elementen die in hun film verwerkt moeten worden. Alsof een film in vijf dagen maken nog niet moeilijk genoeg is. Daarna worden de basisteams voorgesteld aan de filmprofessionals waarmee ze de film uiteindelijk gaan maken. Dag twee, drie en vier wordt er naar de filmlocaties gereisd, gefilmd, bewerkt, gemonteerd en muziek toegevoegd om na een stressvolle dag 5 tussen 16.00 en 17.00 uur de films in te leveren. En dan is het afwachten wat de jury ervan vindt.

Heuse première in stijl
De korte films worden eind augustus gejureerd door een professionele filmvakjury en gaan daarna op zaterdag 5 september feestelijk in première in de Verkadefabriek tijdens het Nieuwe Filmers Festival. Een avondvullend programma met filmpremières, interviews met de makers, voorlezen van het juryrapport en de uitreiking van de prijzen. Een afterparty met filmmuziek door Dj Losse Veter sluit het festival af. Kaarten voor Nieuwe Filmers Festival zijn vanaf half augustus te bestellen via www.verkadefabriek.nl en aan de kassa van de Verkadefabriek. In verband met coronamaatregelen zal het Nieuwe Filmers Festival 'coronaproof' worden uitgevoerd. Hoe dat eruit ziet, wordt te zijner tijd bekendgemaakt.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding