Het raadhuis van Heeswijk, gefotografeerd in 1960. Foto: C.J.A. van Helvoort collectie BHIC,1572-12-027
Het raadhuis van Heeswijk, gefotografeerd in 1960. Foto: C.J.A. van Helvoort collectie BHIC,1572-12-027 (Foto: C.J.A. van Helvoort collectie BHIC,1572-12-027)
Trappen door de Tijd

Zomerserie: Trappen door de tijd, een fietstocht langs het verleden (2)

Geboren Rosmalenaar Jo van den Berk (1938) beschrijft al fietsend de herinneringen aan zijn geboortegrond, die als een serie de komende weken in de Bossche Omroep verschijnen. 

"Zo kwam ik Heeswijk-Dinther binnengetrapt en ben ik door van de fiets gestapt. Gezete op un turras van un net café werd er, op vurzoek, un lekker pilske getapt. Bai de wee: Ik heb nog us ooit kennis gehad aon un Heeswijks mèdje. Deure naam was Anneke Snelders en was op Coudewater in opleiding vur verpleegstur. Laoter is ze getrouwd mit inne Van den Broek en zover ik weet in Heeswijk blève wone, mar ik heb ze nooit mir geheurd of gezien. 't Was tenslotte mar klaverliefde, nog nie echt wetende wè echte liefde inhield.

Op dè terras zate nog un paor ouw gaste aon ‘n pilske en binnen nie al te lange tijd waar ‘t ijs gebroke en han we volop praot en schik mi mekaor. 'Ge bent ginne echte Heeswijkse of Dintherse begon dur inne tege men. Ik zin: “Nee van geboorte ben ik unnen echte Rosmaelese, unne zandhaos.' 'Nee wij' en hij wees naor zunne maot, 'komme hier ok nie van geboorte vandaon. Hij hier kumt van geboorte van Oss en ik van Vorstenbosch, mar we woone wel in Heeswijk-Dinther.' Ik zin mar niks over Anneke Snelders want vur ‘t zelfde geld waor één van die twee gaste meugeluk mi heur getrouwd. Ge wit mar nooit en dè wôk nie wete.

Ok al bende unne vrèmde, buurt hedde nogal licheluk in Brabant en van ‘t één kwaam ‘t aander. Ik wilde ‘t nou ok wir nie al te laot maake in Heeswijk, dus booi ik die twee nog een pilske aon veur ik vurtrok en dè sloege ze nie af. Ik rekende af bè ‘t mèske, dè me bediend ha en nô houdoe te hebben gezeet tegen die twee sprong ik wir op mènne vertrouwde tweewieler.

Ik fietste in inne ruk naor Vorstenbosch, um dè ik te veul tijd ha verlôre op ‘t turras in Heeswijk en ik nou ok wir nie te laot terug wilde zèn in Hintum. In Vorstenbosch stopte ik bè unne frietkraom en kocht ik ‘n frietje met un krokèt en nao dèk die friet en krokèt ha opgeëte fietste ik naor Loosbroek. 't Waor volgens mèn de tweede keer in mèn leve dèk in Loosbroek vurzeild rakte. Ik hà daor nooit iets te zuuke gehad en nou wir nie, maar ‘t lag op m’n route. Nö un half uurke kwaam ik on in Hisch."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding