Boerderij langs de weg nabij Coudewater, gefotografeerd in 1946.  Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, Collectie BHIC 1627-000767
Boerderij langs de weg nabij Coudewater, gefotografeerd in 1946. Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, Collectie BHIC 1627-000767 (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, Collectie BHIC 1627-000767)

Zomerserie: Trappen door de tijd, een fietstocht langs het verleden (1)

Geboren Rosmalenaar Jo van den Berk (1938) beschrijft al fietsend de herinneringen aan zijn geboortegrond, die als een serie de komende weken in de Bossche Omroep verschijnen. 

"Op unne mooie zommurse mèrge kwam ik op ‘t idee om nog usunne keer dur ‘n stukse van ‘t mooie Brabantse land te fietsen en dat wel ongeveer tusse Den Bosch – Veghel en Oss en wir trug richting Den Bosch. Ik ha al dikker mit dit plan rondgelope, omdat ik me in deez streek vruger heb opgehouwe. Es echte Rosmaelese van geboorte ging ik uurst (in gedachte) bij ons pap en mam in Hintum un bekske koffie drinken en nò wè te hebben begepraot ben ik toen op de fiets gestapt. Ik ree over de Tweeberg naor Rosmaele en via de Meulenhoek naor de Coudewaterseweg richting Balkum. Rechts tegenover Coudewater wònde een ouwe vriend van men, Bertje van Grinsven. Z’n vaoder was chauffeur op Coudewater, maar wòr Bertje gebleven is, weet ik nie. Ik ree deur richting de Fuik en dus over den Balkumseweg, ok wel ins ut 'meidenmèrtje' van Rosmaele genoemd. Zoals ik me kan herinneren wandelden hier wel us jong meiden, mit veurbedachte rade, um unne jonge te 'vursiere' hoewel daor wènig van kwaam.‘t Bleef bè wè sjanze en ûtdage en tegenworig noemen ze ut sjille

Zo kwam ik bij de plek waor eens café de Fuik stond. De uitbaatster was toen Truus van Zuijlen, zover ik weet ‘n zuster van Anna van Zuijlen, die ‘n café ha op de Geelhoef in Rosmaele. Ik sloeg bè de Fuik nie rechtsaf naor Den Dungen, want dè zat nie in de planning. Ik ree rechtdeur naar Balkum en daor kwam ik uurst langs dè heel mooi ouw Protestants kerkske. Al fietsende kwam ik langs de plek waor eens van de Veerdonk ‘n garage ha. Tiny van de Veerdonk was een echte motorfanaat en vree mit een dochter van Marinus van Alebeek in Hintum, Diny genaamd. Ongeveer tegenover van de Veerdonk stond een bierbrouwerij van Godschalx die tot 1969 in bedrijf is geweest. Um nie teveul tijd te verliezen ree ik deur en kommende langs de kerk van Balkum belande ik in Milrooi. Milrooi, toen un klein kerkdurpke, un stukskevan Balkum, en ge waart ur deurheen vur ge ‘t in de gate had. Op afstand zag ik rechts ut mooi kasteel van Heeswijk."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding