Het verhaal na de foto: Toos Kocken en haar bevrijder


Deze aangepaste foto kreeg Toos Kocken - Van de Sande van de Britse veteraan Alan King. De twee hebben een bijzondere vriendschap gekregen nadat ze elkaar vijfendertig jaar geleden voor het eerst ontmoetten.
Deze aangepaste foto kreeg Toos Kocken - Van de Sande van de Britse veteraan Alan King. De twee hebben een bijzondere vriendschap gekregen nadat ze elkaar vijfendertig jaar geleden voor het eerst ontmoetten. (Foto: )

Het verhaal na de foto: Toos Kocken en haar bevrijder

DEN BOSCH - In Nationaal Monument Kamp Vught hangen op dit moment de vijftig meest iconische oorlogsfoto’s uit Brabant. Meestal is een foto gewoon een vastlegging van een specifiek moment. Maar bij één foto in de tentoonstelling heeft het geleid tot een hele bijzondere vriendschap.

Door Lisette Broess-Croonen

De betreffende foto is genomen op het Willemsplein (huidige Heetmanplein) in Den Bosch en laat een vader met twee jonge meisjes naast een tank zien. Zij vluchtten tijdens de bevrijding van de stad naar een veilige plek. Veertig jaar later gaat amateur historicus Luc van Gent op zoek naar het verhaal achter de foto en komt uit bij Toos Kocken – Van de Sande, één van de meisjes. “Toen hij contact met mij opnam, was ik stomverbaasd.” blikt Kocken (80) terug. “Hij heeft mij in contact gebracht met de fotograaf, Peter Handford. Eigenlijk was hij aan het filmen die dag, maar zijn camera was kapot, dus maakte hij foto’s. Het is dus toeval dat deze foto gemaakt is. Ook hij vond het heel spannend om ons te ontmoeten en had tranen in zijn ogen. Ook voor die mensen betekent zo'n ontmoeting veel.”

Alan King
Ook leerde ze de soldaat in de tank, Alan King, kennen. “Deze man liet de tank stoppen toen hij mijn moeder zag. Die liep hoogzwanger, samen met mijn broertje, achter ons en de tank reed bijna over haar heen. Alan King voorkwam dat net op tijd. Een paar dagen later werd de baby geboren. De eerste keer dat ik hem zou ontmoeten vond ik dat super spannend. Volgens mij was dat ter gelegenheid van de dankbaarheidsreünie in 1985. Hij en zijn vrouw kwamen bij mij logeren en we wisten helemaal niet of het zou klikken. Bovendien spreek ik nauwelijks Engels, dus het was handen en voetenwerk. Hij had de tranen in zijn ogen staan, omhelsde me en liet me bijna niet los. We hadden meteen een goede band.”

Getraumatiseerd
Sindsdien zien de twee elkaar ieder jaar. “Iedere keer als hij in Nederland is, wil hij mij ontmoeten. Als ze een vrije dag in het programma hebben, wil hij naar zijn ‘little Toos’. Als we elkaar zien, stralen we en door de verhalen die we elkaar hebben verteld, is de band alleen maar sterker geworden. Ook met zijn dochter Joyce is er een vriendschap ontstaan. Sinds zijn vrouw overleden is, reist zij met hem overal naartoe als er ergens een herdenking is. Ze heeft ook verteld dat haar vader heel lang geen fijne vader was. En dat gold ook voor al haar vriendinnen. De vaders waren getraumatiseerd door de oorlog en in Engeland werd er ook niet over gesproken. Maar toen hij op een gegeven moment over de oorlog kon gaan vertellen, is hij weer gaan leven. Hij geniet van de dankbaarheid die hij hier in Nederland en Den Bosch ervaart. Hoe ouder ik wordt, hoe dankbaarder ik zelf ook ben voor wat ze voor ons hebben gedaan.”

Bijzonder cadeau
De veteraan neemt ook regelmatig een cadeau voor haar mee. "Hij schildert en heeft al eens een mooi schilderijtje en ander kunstwerkje voor me gemaakt. Maar het cadeau dat hij vorig jaar meenam, vind ik het meest bijzonder. De oude foto van ons bij die tank heeft hij veranderd door er een kleine foto van ons beide op te zetten toen we jong waren, en een foto van ons samen van een paar jaar terug. Deze hangt nu in mijn appartement en ik ben er heel erg blij mee.”

Expositie
De originele foto en negenenveertig andere memorabele oorlogsfoto's uit Brabant zijn nog de hele zomervakantie te zien in Kamp Vught. Ook staat de foto in het boek 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'. Meer info staat op in100foto's.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding