“Het werk 'Futura' gaat over de schoonheid van de vervreemding. Ik liet me inspireren door het gebouw", aldus Vera. Foto: Eefje van Hoof
“Het werk 'Futura' gaat over de schoonheid van de vervreemding. Ik liet me inspireren door het gebouw", aldus Vera. Foto: Eefje van Hoof (Foto: Eefje van Hoof)

Groot gezichtsbedrog met 'Futura' op wand AKV|St.Joost

DEN BOSCH - Wie onlangs aan de spoorzijde langs het pand van de kunstacademie AKV|St.Joost is gereden, heeft het wellicht al gezien: het immense 15 bij 15 meter grote kunstwerk ‘Futura’ op de gevel van de school. 

Het lijnenspel is gemaakt door oud-studente Vera Meulendijks en speelt met je visuele waarneming. Vanaf de weg en het spoor lijkt het gebouw van binnen naar buiten te keren en iets anders te zijn dan wat het in werkelijkheid is. Die mogelijkheid van iets anders zien, zijn of worden, is het onderliggende motto van de kunstacademie: Be the future of something else.

Vreemd eendje
“Dit werk staat voor kracht; de kracht van het vreemde en de kracht van de vernieuwing", vertelt Vera over haar gigantische werk. "Nieuwe tijden met nieuwe ontwikkelingen worden in eerste instantie vaak als vreemd gezien. 'Futura' staat symbool voor de kracht van zo'n 'vreemd eendje'.

Intimiderende grootsheid
AKV|St.Joost vroeg aan vijf kunstenaars, allemaal oud-studenten, een kunstwerk te maken voor de wand aan de spoorzijde. Medewerkers van AKV|St.Joost kozen voor het ontwerp ‘Futura’ van Vera Meulendijks. “De grootsheid van het werk vind ik intimiderend. Door het grote formaat moest ik voor deze opdracht echt op een andere manier denken, kijken en werken. Het is een totaal andere manier van verhoudingen en een totaal andere manier van ervaren. Ik zocht naar een juiste vorm om mijn beeldend werk zo optimaal mogelijk op deze schaal over te kunnen brengen naar de toeschouwer. Het visuele spel van vorm en lijn is altijd van groot belang binnen mijn werk dus dit maakte het beeldend onderzoek erg leerzaam”, aldus Vera.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding