Ook met bladluizen weet de sluipwesp wel raad
Ook met bladluizen weet de sluipwesp wel raad (Foto: Denis Crawford / Alamy Stock Photo)

Sluipwesp ingezet als 'rupsenkiller'

ROSMALEN - In Rosmalense bomen hangen sinds kort twee eikenprocessierupskasten, het nieuwe wapen in de strijd tegen de jeukrups. Sluipwespen en sluipvliegen moeten zich in die kasten voortplanten als natuurlijke vijanden van de rups.

Sluipwespen en sluipvliegen leggen namelijk hun eitjes in de poppen van de eikenprocessievlinder, het tussenstadium in de metamorfose van rups naar vlinder. Zodra de eitjes uitkomen, eten de larven de verpoppende rups op. Deze manier van bestrijden heeft dus geen chemicaliën nodig.

Wesp wel, vlinder niet
Nesten van eikenprocessierupsen (of delen daarvan) worden gelegd in de kasten met openingen die groot genoeg zijn voor de wesp en vlieg, maar te klein voor de eikenprocessievlinder. De sluipwesp en sluipvlieg kunnen zich dus wel voortplanten, de vlinder niet. Het idee is dat de wespen en vliegen vanuit de kasten naar andere eikenprocessienesten trekken en daar hun karwei voortzetten.

Bondgenoot
Met het rekruteren van sluipwespen en sluipvliegen krijgt de koolmees een strijdmakker in het gevecht tegen de eikenprocessierups. Die vliegende rupseneter wordt al langer, met behulp van nestkastjes, ingezet om overlast van de jeukrups te voorkomen. Ook gaat de gemeente door met het verwijderen van de nesten uit de bomen.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding