Zomervakantie en toch naar school? Dat kan, met de Bossche Talent School


Van links naar rechts de organisatie van de Bossche Talent School: Apolline Mol, Marelle Pronk, Femke Gijsbers, Fleur Cerini en Nathalie Cosentino.
Van links naar rechts de organisatie van de Bossche Talent School: Apolline Mol, Marelle Pronk, Femke Gijsbers, Fleur Cerini en Nathalie Cosentino. (Foto: )

Zomervakantie en toch naar school? Dat kan, met de Bossche Talent School

DEN BOSCH - Eerst een aantal weken thuis vanwege corona en nu de zomervakantie. Om die 'dubbele dip' in het leren tegen te gaan houden  Avans Hogeschool Social Work, de Bossche Vakschool, PowerUp 073 en Ondernemend Onderwijs 'sH van maandag 27 tot en met donderdag 30 juli de Bossche Talent School, een educatieve zomerweek voor leerlingen van middelbare scholen in Den Bosch.

De Bossche Talent School is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 19 jaar die het fijn vinden om in de zomervakantie contact te houden en misschien ook wel wat extra onderwijs kunnen gebruiken en voor de jonge nieuwkomers van de Internationale Schakelklas. Met deze week wordt de 'summer learning loss' verminderd met leuke, educatieve workshops en activiteiten. Daarnaast dragen de deelnemers op deze manier bij aan het vergroten van de sociale inclusie en participatie van jongeren in de gemeente.

Samenwerking
Apolline Mol en Femke Gijsbers hebben vanuit Ondernemend Onderwijs samen met een groep jonge sociaal werkers de handen ineen geslagen. “Half mei dachten wij na alle berichten in het nieuws over de onderwijsachterstanden door corona:  ‘zullen we eens proberen of we een leuke inspirerende Summerweek kunnen opstarten?’. Om iets te doen voor de jongeren in Den Bosch”, aldus Avans-docent Femke Gijsbers. 

Zij kwam daarop in contact met schoolmaatschappelijk- en jongerenwerker Nathalie Cosentino van Farent/PowerUp073, die toevallig net de Noodopvang voor middelbare scholieren in de Bossche Vakschool had begeleid. Zij was meteen enthousiast en betrok de directie van de Bossche Vakschool erbij. Omdat zij werken vanuit de waarden ‘de deur staat open’, ‘bij ons ben je welkom’ en ‘samen leggen we de basis voor jouw ontwikkeling’, wilden zij met alle plezier meewerken. 

Door deze soepele ‘wat-kan-welsamenwerking' is de Talent School snel van de grond gekomen en is er een leerzaam en ontspannen programma opgezet. In de ochtend zijn er studieworkshops en in de middag meer actieve en creatieve workshopvarianten. 

De volgende sessies staan er bijvoorbeeld op het programma:

  • een 4-daagse design sprint: hoe ontwerp je een flyer?
  • escaperoom-workshop “Geld moet rollen” over omgaan met geld.
  • inspirerende werkcolleges om verschillende handige denkvaardigheden te trainen
  • “Ik ben niet dom, ik hep talent” over succesvol zijn met dyslexie
  • levendige lessen (civiele) techniek, biologie en Bosschologie (geschiedenis van Den Bosch
  • een creatieve sessie ‘Handen & Voeten, Rust in je hoofd’ over tenenlezen.
  • “Buiten de lijntjes kleuren” waarin je aan de slag gaat met een ingewikkelde maatschappelijke vraag en die (mogelijk) opgelost.
  • “Van droom naar keuze” van de Puberbalie en meer workshops over persoonlijke & talentontwikkeling.

Verder doet Humanitas mee met een workshop ‘Gevaarlijke liefde?’, kun je dansen, sporten, t-shirt verven en lasergamen, koken en werken aan studievaardigheden. Babel sluit aan met creatieve workshops en het medewerkers van het internationale EU Solidarty Corps verzorgen workshops. 

Meer informatie over de Bossche Talent School is te vinden op de website van PowerUp. Voor vragen en aanmelden is er het e-mailadres bosschetalentschool@gmail.com.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding