Onder de Boschboom: Dommel en Dieze


Foto:
Onder de Boschboom

Onder de Boschboom: Dommel en Dieze

Zoals in de negentiende eeuw ontdekkingsreizigers op zoek waren naar de bronnen van de Nijl in Afrika, zo hebben in de jaren zeventig van de vorige eeuw enkele leden van Piep en Blaoslust een expeditie uitgerust om de bronnen van de Dommel te ontdekken.

Die uitrusting bestond trouwens uit niet veel meer dan een autootje, een schone zakdoek en een paar laarzen. De bron moest ergens liggen bij de Belgische gemeente Peer. Het was de bedoeling om daar een klein monument te plaatsen: een plastic draakje (een replica van de Bossche Stationsdraak), voorzien van een rode postzegel van 1 cent, zou het water in een klein bassin spugen, dat dan vervolgens zijn lange weg naar Den Bosch zou aanvangen. Het probleem was alleen dat er geen duidelijke bron te vinden was, er was alleen een wat drassig landje in Wauberg. De expeditieleider begroette een argwanende veldwachter met de woorden: 'Dr. Livingston, I presume?' De man kon dit niet waarderen en de expeditie moest voortijdig worden beëindigd.

Begin jaren negentig werd de musical ‘Dieze Versa’ opgevoerd. De toeschouwers zagen hoe zich onder Den Bosch een schaduwstad had gevormd. De reeks van voorstellingen in het toenmalige Casino werd een groot succes. Evenals de restauratie van de Binnendieze die toen al volop bezig was.

Er is een kans dat de Binendieze weer een rol zal spelen, maar nu niet in een musical maar in een roman. Toen we in 2017 met enkele mensen bezig waren aan het maken van het boekje ‘'s-Hertogenbosch en A.F.Th. van der Heijden, een literaire wandeling door zijn moederstad’ schreef Van der Heijden aan mede-auteur Cor Swanenberg dat hij altijd al van plan was geweest om eens te schrijven over de stad waar zijn moeder geboren was. I

n Geldrop opgegroeid, had hij ook al eens gedacht om de loop van de Dommel zowel in de richting van Den Bosch als naar de oorsprong in Peer in zijn verhalen te volgen, maar dat was er nooit van gekomen. Maar de Binnendieze is altijd tot zijn verbeelding blijven spreken. Hij heeft aantekeningen liggen over een vervolgroman op ‘Tonio’. 

Hierin daalt het alter ego van de schrijver af in de onderwereld van de modderige metrotunnel in Amsterdam die in 2010 nog in aanbouw was. Zijn verongelukte zoon Tonio komt hem op de fiets achterna; de vader blijft met hem in gesprek maar mag niet omkijken. Ze raken buiten Amsterdam ‘onder meer dobberend in een bootje op de Binnendieze, in de stad van Tonio’s geliefde oma, want die twee hielden erg veel van elkaar. Uiteindelijk worden ook nog catacomben van Parijs, de tunnels van Gaza en Israël, en de zoutmijnen van de nazi’s aangedaan; de onderwereld is immers wijdvertakt.’

Een roman om naar uit te kijken.

Cees Slegers

Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om op persoonlijke titel onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Mail naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl. 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding