PI Vught is corona goed doorgekomen


Andre Aarntzen, directeur van PI Vught is trots op zijn personeel en gedetineerden. Samen zijn zij de coronacrisis goed doorgekomen.
Andre Aarntzen, directeur van PI Vught is trots op zijn personeel en gedetineerden. Samen zijn zij de coronacrisis goed doorgekomen. (Foto: )

PI Vught is corona goed doorgekomen

VUGHT - De coronacrisis heeft iedereen getroffen, maar in de gevangenissen was het een heikele kwestie. Directeur André Aarntzen van de PI Vught is trots op zijn personeel en de gevangenen die hun best deden om deze lastige periode zo goed mogelijk door te komen.

Door Lisette Broess-Croonen

Het grootste gevaar voor de gevangenen is het personeel in deze periode. “Wij kunnen het virus mee naar binnen nemen en moesten er dus voor zorgen dat er hier geen coronahaard zou ontstaan. Daarvoor hebben we onder andere een actieteam geformeerd. In het begin van de crisis hadden we een hoog ziektepercentage, een deel van het personeel met verkoudheidsklachten kon niet werken. Op een gegeven moment was het ziektepercentage twaalf tot dertien procent. Maar we kunnen met enige trots terug kijken, want slechts twee gedetineerden zijn positief getest en zij zijn gelukkig goed genezen.”

Vervelen
In deze periode moest de gevangenis er ook voor zorgen dat de gedetineerden niet de hele dag op cel zouden komen te zitten. “Als mensen de hele dag op cel zitten, gaan ze zich vervelen. Daardoor kunnen hun hersenfuncties achteruit gaan en kunnen ze zich ook vervelend gaan gedragen. Dat is een situatie die wij hier niet willen. We hebben daarom koste wat kost het dagprogramma zo veel mogelijk laten doorgaan. We hebben daarbij teruggeschakeld naar kleine groepjes van zes personen en sport en kerkdiensten konden helaas niet doorgaan."

Begripvol
"We hebben onze eigen omroep ‘bajes tv’ opgericht", vervolgt Aarntzen, "waarbij we meditatieoefeningen aanboden en quizzen deden. Ook sprak ik de gedetineerden regelmatig toe. We hebben alles gedaan in een goede samenwerking met hen en vrijwel iedereen was begripvol. Ze deden hun best om niet gefrustreerd te raken. Er is hier ook geen sprake geweest van onrust, ondanks de zorgen die er natuurlijk wel waren.”

Draaiende houden
Ook een groot deel van het werk kon ‘gewoon’ doorgaan. “Wij verzorgen de wasserette en boodschappendienst voor groot deel van de penitentiaire inrichtingen in het land. Gelukkig konden we deze arbeid door laten gaan en de toko draaiend houden dankzij de goede inzet van ons personeel en de gedetineerden.”

Extra beltegoed
Brabant werd zwaar getroffen door het virus. “Wij zaten echt in het epicentrum van corona en konden als een van de eerste gevangenissen al geen bezoek meer toelaten, behalve als het ging om het doorgaan van de rechtsgang. Ook de advocaten werkten zo veel mogelijk digitaal. We hebben veertig iPads gekregen die we geschikt maakten voor contact met bezoekers. Ook kregen de gedetineerden in het begin extra beltegoed om te bellen met het thuisfront. Vorige week maandag zijn we weer gestart met het toelaten van bezoek. Wel nog met beperkingen. Per gedetineerde mag er één volwassene komen en ze zijn gescheiden door een plexiwand. Kinderen tot en met vier jaar mogen meekomen en op schoot zitten. Het is een begin en voor iedereen fijn dat ze elkaar weer echt kunnen zien.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding