Bomvolle cultuurzomer bij Knillispoort

DEN BOSCH - Ook de Knillispoort doet een duit in het zakje voor De Bossche Zomer met een wekelijkse aflevering van 'Rondom Dieske'. Dat is een kleinschalig cultureel en cultuur-historisch evenement op het Herman Moerkerkplein en/of in de naastgelegen Knillispoort. Wekelijks, op vrijdag of zaterdagavond vindt een optreden plaats van kleine gezelschappen of solisten die op kunst, cultuur en cultuurhistorie bedrijven. 

Het programma voor de komende zomer ziet er als volgt uit: 

Zaterdag 4 juli: Harry van den Berselaar: ‘Hoe Bosch is Bolduque?’
Harry hierover: ‘Onze stad was meer dan een eeuw ‘persoonlijk eigendom’ van de Spaanse koning. Hoe Spaans ging het er hier aan toe? En wat is daar nu nog van te merken? Ik neem u in mijn verhaal ‘virtueel’ mee door het voormalige ‘Bolduque’. En eindig met een gerucht over de flamenco.’

Na de pauze: muzikaal intermezzo door Anwar. Hij speelt piano en gaat daarbij de muzikale uitdaging niet uit de weg. Anwar is een groot bewonderaar van Ludovico Enaudi. Verder zal Anwar muziek spelen van de soundtrack Amelie en Up en bijvoorbeeld uit Pirates of the Caribian. 

Het programma start om 20.30 en eindigt omstreeks 22.30 uur. Een buitenbar voorziet in een natje en droogje. 

Vrijdag 10 juli: Jan de Wit, ‘Men moet de zaak van twee kranten bezien’.
Jan specialiseert zich in de Nederlandse persgeschiedenis, publiceert daarover en richt zich met name op de geschiedenis van couranten, de pers in de Tweede Wereldoorlog, de bevrijdingsperiode van ‘s-Hertogenbosch en de Bossche krant vanaf zijn ontstaan in 1771. Hij verzamelde meer dan 11.000 kranten.

Na de pauze: Een muzikaal intermezzo met Henny Kappen. Henny brengt ballads, ware luisterliedjes en begeleidt zichzelf op de gitaar

Zaterdag 18 juli: Cees Hollenberg: ‘Altijd licht aan het einde van de tunnel’. 
Ludwig van Beethoven werd 250 jaar geleden geboren. Met een been in de Rococo en het andere in de Romantiek. Cees laat met zijn horen wat een weergaloze vernieuwer en persoonlijkheid deze man is geweest in de muziekgeschiedenis.

Vrijdag 24 juli: Tom Sas: ‘Als er niks bijkomt, misschien haalt hij het.’.
Iets meer dan 100 jaar geleden wordt de wereld overspoeld door een dodelijk virus. Het gaat de geschiedenis in als: de Spaanse griep. Deze eist wereldwijd zo'n vijftig miljoen levens. De wetenschap tast aanvankelijk in het duister. We wisten in 1918 nog niet eens dat de ziekte door een virus werd veroorzaakt. Tom Sas, kenner van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, vertelt over de Spaanse griep in Nederland en ’s-Hertogenbosch.

Muzikaal intermezzo door Anwar. Hij speelt piano en gaat daarbij de muzikale uitdaging niet uit de weg. Anwar is een groot bewonderaar van Ludovico Enaudi. Verder zal Anwar muziek spelen van de soundtrack Amelie en Up en bijvoorbeeld uit Pirates of the Caribian. 

Zaterdag 1 augustus: Ge Berkel: ‘Ik heb maar een vierkante meter podium nodig’. 
Woordkunstenaar, in het werkzame leven toneelmeester van het Theater aan de Parade, zei over zijn werk: ,Als het op werk gaat lijken, dan stop ik ermee.’

Als acteur staat hij ook graag op de planken en deed solovoorstellingen zoals ‘Een wolk in broek’ van de Russische dichter Vladimir Majakovski en de monoloog Gilles! van Hugo Claus. Hij dicht over wereldvraagstukkeb maar net zo makkelijk voor de kermis in Gestel. En intussen bracht hij ook nog een cd uit: Klanktaal. Met gedichten over aspergeteelt, maar ook over zelfmoord. 

Na de pauze: een optreden van Jolanda Cools en Harrie Boekwijt. 

Vrijdag 8 augustus: Cees Slegers: ’30 jaar Bossche Revue.’
Tussen 1935 en 1965 schrijft de creatieve Bossche journalist, Niek de Rooij dertig revueshows. Cabaret, muziek en dans wisselen elkaar af. Maar vooral: deze revues bieden een heel apart beeld van de Bossche geschiedenis, waarbij de crisisjaren, de mobilisatie, de oorlog, de wederopbouw, de woningnood en de uitbreiding van de stad op een vaak humoristische manier op de hak werden genomen. Cees brengt het in geuren en kleuren.

Na de pauze: Jan Roosen en Arjen van der Mee brengen luisterliedjes om wellicht bij na te denken, of gewoon van te genieten. 

Zaterdag 15 augustus: Jac Biemans: ‘Als ik teken verveel ik mij niet.
August von Bonstetten (1796-1878), een Zwitsers soldaat in ’s-Hertogenbosch. Hij dient veertien jaar in het Nederlandse leger en zou vrijwel zeker anoniem zijn gebleven, wanneer hij niet als tekenaar actief zou zijn geweest. Omdat hij van 1815-1820 in 's-Hertogenbosch gelegerd was heeft hij ook hier enige tientallen tekeningen en schetsen gemaakt.

Na de pauze: een optreden van Jolanda Cools en Harrie Boekwijt. 

Vrijdag 21 augustus: Niet bepaald doorsnee: Theater als sport.
De bijzondere toneelgroep Nietbepaalddoorsnee speelt toneel met het publiek. U bent als toeschouwer ook deelnemer. U zult er niet omheen kunnen. Het wordt pure improvisatie. En dat leidt tot meer creativiteit.

'Meer oefening met improvisatie gaat gepaard met een mildere interne jury, met meer creatieve ideeën tot gevolg', stelt Judith Brouwer van SciencePalooza, een creatief-wetenschappelijk platform. En gelijk heeft ze. U zult het ervaren.

Muzikale begeleiding door pianist Jan-Pieter Maaijwee.

Zaterdag 29 augustus: Frank Finkers: ‘Een Bosch moduleke’:
Over het Bossche dialect. Bosschenaren spreken nog altijd veelvuldig met elkaar in het Bossche dialect in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. In verschillende wijken leeft dit dialect volop en daarnaast vormt het een essentieel onderdeel van de Bossche communicatie tijdens en rondom het jaarlijkse Oeteldonkse carnaval.

Frank Finkers verdiepte als neerlandicus en Bosschenaar in het Bossche dialect, waarin hij veel teksten schrijft. Jaarlijks bedenkt hij de teksten en oefeningen bij het Grôôt Bosch Dictee.

Na de pauze: Muzikaal optreden van Hermanenshannon. Herman van Alphen en Shannon. Ze brengen een uitgebreid repertoire. Indrukwekkend is met name het gedicht van Joost Zwagerman gezongen door Shannon. Wende Snijders componeerde het lied.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding