Met een opstelling van driezitters is het mogelijk om op veilige afstand te genieten van het beste dat Nederlandse cultuur heeft te bieden. Foto: Jasper Loeffen
Met een opstelling van driezitters is het mogelijk om op veilige afstand te genieten van het beste dat Nederlandse cultuur heeft te bieden. Foto: Jasper Loeffen (Foto: )

Naar het theater gaan kán in de anderhalvemetersamenleving

DEN BOSCH - Mainstage, de nieuwe entertainmenthal van de Brabanthallen, en Theater aan de Parade openen op 1 september een volledig 'anderhalvemetertheater' voor zo’n duizend bezoekers per voorstelling. Onder de noemer ‘Cultuurstad Theaters’ zal dit najaar een breed theateraanbod te zien zijn voor een groot publiek. In dat aanbod bestaande voorstellingen, maar ook speciaal voor dit initiatief ontwikkelde producties.

Het college van B&W van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, de Cultuurstad van het Zuiden, heeft zich achter het plan geschaard en het kabinet in een brief opgeroepen dit initiatief per 1 september mogelijk te maken door de limiet voor honderd personen te laten varen. Op antwoord hoefde niet lang gewacht te worden. Premier Mark Rutte maakte op dezelfde dag bekend dat het maximumaantal per 1 juli inderdaad losgelaten wordt. Mits anderhalve meter afstand gehouden kan worden, en dat kan.

Zee aan ruimte
De theateropstelling voldoet aan alle RIVM-richtlijnen en protocollen voor de theaterbranche. Niet alleen de theaterzaal zelf, maar ook alle andere ruimten voor en achter de schermen zijn volledig ingericht om op 1,5 meter afstand te kunnen houden tot elkaar. Zo wordt niet alleen aan de bezoekers gedacht, maar ook aan de artiesten en alle medewerkers voor en achter de schermen. “We hebben een zee aan ruimte in de Brabanthallen en onze entertainmenthal Mainstage beschikt over een volledig flexibele zaalopstelling", zegt Jeroen Dona, directeur Brabanthallen. "Hierdoor hebben we niet vanuit een vast kader hoeven denken, maar konden we van nul af aan een goed '1,5 meter theater' bouwen. Waardoor we niet alleen een veilige setting hebben kunnen creëren, maar ook een sfeervolle zaal, waarin het publiek weer genieten kan van de magie van het theater”.

Weer aan de slag
Bezoekers kunnen volgens directeur van Theater aan de Parade Alex Kühne door de samenwerking tussen de culturele instellingen uit het Zuiden, op veilige wijze weer live genieten van het beste dat cultuur te bieden heeft. "En krijgt de culturele sector weer de mogelijkheid om na maanden van stilstaan weer aan de slag te kunnen gaan.”

Onder de aandacht
Cultuurwethouder Mike van der Geld vult aan: “’s-Hertogenbosch kenmerkt zich door historie. Wij weten als geen ander ons verleden met het nieuwe te verbinden. Dat blijkt ook nu, ten tijde van corona. Wij zijn trots op dit culturele ondernemerschap en dragen Cultuurstad Theaters een warm hart toe. Het plafond van honderd mensen moet

moest, red.

nog wel landelijk losgelaten worden of deze plek moet als pilot aangewezen worden. Daarom hebben we namens het college dit plan ook onder de aandacht gebracht van de minister. En via haar bij het hele kabinet.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding