Links #1, die Salwa maakte voor het project in Amsterdam en rechts #2, die in Den Bosch en Breda te vinden is. Foto: Yvonne Witte
Links #1, die Salwa maakte voor het project in Amsterdam en rechts #2, die in Den Bosch en Breda te vinden is. Foto: Yvonne Witte (Foto: )

Corona-tekeningen in stad verspreid

DEN BOSCH - Kunstenares Salwa Jabli kleurt de vlakken van een crisis. Te zien sinds 18 juni verspreid op 35 locaties in Den Bosch en 26 in Breda. Jabli toont in de straten haar #2 tekening uit de KRINGserie. Door de tekeningen af te laten drukken op affiches en ze te laten verspreiden gaat de tekening de straat op.

Met de KRINGserie reageert Jabli op de gevolgen van het coronavirus. De ervaringen en hoeveel invloed het virus heeft op ons functioneren is iets wat we collectief delen. De kunstenares gebruikt bewust de openbare ruimte en trakteert de passant op een visuele verrassing. Kunst zonder de gebruikelijke drempel en net als het virus. Voor een ieder die er tegen aanloopt. Voor de drukkosten en verspreiding zamelt Jabli geld in. De serie is een landelijke actie en wordt per kunstwerk in verschillende regio’s gedistribueerd. KRINGserie #2 gaat over de fysieke & psychische schade veroorzaakt door het virus en zal worden verspreid in de provincie waar COVID-19 de meeste slachtoffers heeft gemaakt.

COVID-19 uitgebeeld
De tekening toont een figuur liggend op de buik van onderaf gezien die zweeft tussen leven en dood. Ernstig zieke patiënten worden veelal in coma gehouden. De beschadigde longen vormen een fel gekleurd contrast. Witte silhouetten van vleermuizen vliegen spookachtig rond en samen met de pangolin verwijst het naar de oorsprong van het virus en de vragen die daarover spelen. Tegen de achtergrond van een cytokinenstorm zitten er lichtvlekken in de buik. Het toont de velen die al heen zijn gegaan en is tevens een verwijzing naar de bloedstollingen die fataal kunnen zijn. Over de buik lopen lange tranen, het psychische leed bij patiënten en nabestaanden. De tekening bestaat uit gemengde technieken op papier en is op A0-formaat verspreid in Den Bosch en Breda.

Verbonden
Voor de omgeving Amsterdam maakte Jabli KRINGtekening #1. Deze tekening laat een groep mensen zien, die hand aan hand staan en samen met de andere verspreide affiches een grote kring vormen. Het is de verbeelding van dat ondanks de anderhalvemetermaatschappij we verbonden zijn in de situatie en het hebben van een gezamenlijke vijand. Door ons te houden aan de sociale richtlijnen houden we de dwarrelende corona delen tegen. De groene virusdelen zijn met oranje omlijst, giftig en gevaarlijk voor wie daar mee in aanraking komt. De grafische elementen zoals de silhouetten van de figuren geeft aan dat het hier niet gaat om individuen maar om ons allen tezamen. De figuren zijn wat vervormd omdat we ons allemaal moeten meebewegen in de keurslijf van deze crisis. Het zwart bij de verpleegster is niet alleen een verbeelding van de gang naar het ziekenhuis maar verwijst ook naar de velen doden die zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Afscheid nemen was er vaak niet bij. Deze tekening is gemaakt met kleurpotlood, conté en houtskool op papier. De tekeningen zijn in mei van dit jaar in Amsterdam verspreid op A1-affiches.

Over de kunstenaar
Salwa Jabli (1972) Is beeldend kunstenaar en grafisch vormgeefster. In haar beeldend werk zijn het vaak concrete gebeurtenissen die de aanleiding vormen, actuele onderwerpen op sociaal vlak. De vragen, woede en gevoelens van onmacht die dergelijke gebeurtenissen bij haar oproepen vormen de motor. Zij gaat daarbij uit van de mens en probeert uit te stijgen boven de individuele gebeurtenis en emotie die de aanleiding vormden. Meer informatie is te vinden op www.salwajabli.com.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding