Winkeliers werken onder andere met schermen om aan de coronamaatregelen te voldoen. Zoals bij Willems Schoenen waar ze een speciaal scherm hebben waar de klant zijn voet onderdoor kan steken.
Winkeliers werken onder andere met schermen om aan de coronamaatregelen te voldoen. Zoals bij Willems Schoenen waar ze een speciaal scherm hebben waar de klant zijn voet onderdoor kan steken. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Coronagekte voorbij voor winkeliers

DEN BOSCH -  De coronacrisis heeft het leven de afgelopen maanden behoorlijk overhoop gegooid. Ook winkeliers kregen te maken met maatregelen en veranderende klandizie. Hoe gaat het nu alles weer een beetje normaal wordt? De Bossche Omroep zocht het uit.

Door Lisette Broess-Croonen

Bij Herman Willems van Willems Schoenen aan de Copernicuslaan viel er halverwege maart een enorme stilte in de winkel. “Mensen bleven echt weg. Langzaam is het de afgelopen tijd weer op gang gekomen. Gelukkig hebben wij veel ruimte in de winkel. Ook met de maatregelen kunnen we nog tien klanten tegelijk ontvangen. Als schoenadviseurs zitten we relatief dicht bij de klanten, maar daar hebben we hele mooie schermen voor. Onderaan zitten ze dertig centimeter boven de grond en daar kan de klant zijn voet onderdoor doen. Zo kunnen we toch nog goed voelen of de schoen goed zit. Veel mensen kunnen dit zelf beoordelen, maar we hebben ook veel klanten die via de podotherapeut of fysiotherapeut komen voor schoenen op maat.”

 Terwijl de klanten weg bleven, stond de winkel bomvol. “We hadden net de hele zomercollectie binnen. Volgend jaar zal de collectie grotendeels hetzelfde zijn, want veel schoenen kunnen nu niet meer verkocht worden. Ook de fabrieken hebben helemaal stil gelegen en zaten nog met veel onafgemaakte schoenen. Die zullen later alsnog gemaakt worden en dan volgend jaar in de winkel komen.”

Rouwboeketten
Bij Bloemsierkunst Oxalis aan de Rompertpassage gebeurde juist het tegenovergestelde. “Bij ons is het echt extreem druk geweest.” vertelt Ramon van der Hoorn. “De eerste vijf dagen van de lockdown was het heel erg rustig en daarna kwam er een kanteling. Mensen wilden graag bloemen geven omdat ze niet meer bij elkaar op bezoek konden gaan. Bedrijven bestelden boeketten voor hun werknemers om ze een hart onder de riem te steken en ook het aantal rouwboeketten lag veel hoger dan normaal."

Over hoogtepunt heen
"Nu is de coronagekte bij ons wel over het hoogtepunt heen en kunnen we weer over gaan tot de orde van de dag. Het zakelijk bloemwerk daarentegen ligt nog steeds bijna geheel stil. Veel zakelijke klanten hebben het zwaar en dan zijn bloemen een kostenpost om op te besparen. Maar ook in slechte tijden zijn we er voor elkaar. Daarom hebben we pas een grote partij bloemen gesponsord aan een grote zakelijke klant die het enorm lastig heeft.” Van der Hoorn vindt het jammer dat hij zijn klanten niet de normale gastvrijheid kan bieden. “Er kan maar één klant per keer naar binnen. Gelukkig hebben de meeste mensen begrip voor de situatie.”

Weinig verschil
Ook Slagerij ’t Rompertje zag meer klanten in de winkel tijdens de lockdown. “Het was drukker bij ons in de slagerij.” aldus Ton Knobbout. “We hebben het horecagedeelte deels opgevangen. In plaats van uit eten te gaan, haalden mensen nu een lekker stuk vlees. Uiteraard hebben we schermen en stickers op de vloer voor voldoende afstand. Maar onze toonbank is al anderhalve meter breed, dus dat scheelt. En ook het winkelcentrum is bij ons ruim genoeg. Voor ons was er dus weinig verschil.”

Winkeliers hebben verschillende ervaringen aan de lockdown overgehouden. Bij sommigen viel de winkel bijna stil , bij anderen was het juist drukker. Nu begint alles langzaamaan weer een beetje normaal te worden. Met stickers, schermen en een maximaal aantal klanten per winkel, wordt er door de winkeliers zo goed mogelijk coronaproof gewerkt.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding