"Het is echt veilig om naar het ziekenhuis te gaan"


Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is volledig coronaproof gemaakt. In de wachtkamer zijn stickers aangebracht om aan te geven waar mensen wel of niet kunnen zitten, zodat de anderhalve meter altijd gewaarborgd is.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is volledig coronaproof gemaakt. In de wachtkamer zijn stickers aangebracht om aan te geven waar mensen wel of niet kunnen zitten, zodat de anderhalve meter altijd gewaarborgd is. (Foto: Lisette Broess)

"Het is echt veilig om naar het ziekenhuis te gaan"

DEN BOSCH - Nu de piek van de coronacrisis voorbij is, komt de reguliere ziekenhuiszorg langzaamaan weer op gang. Ook op de afdelingen neurologie en cardiologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “Het is echt veilig om naar het ziekenhuis te komen.”

Door Lisette Broes-Croonen

Toen de coronapiek kwam, werd alle niet-acute zorg stilgezet omdat alle artsen werden ingezet voor de coronazorg en de intensive care niet verder belast kon worden. Ook neuroloog Marcel Garssen en cardioloog Maayke Sluman moesten hun werkzaamheden anders indelen. “Natuurlijk hebben we in die tijd wel zoveel mogelijk geprobeerd een vinger aan de pols te houden bij de patiënten die dat nodig hebben en acute patiënten konden ook altijd bij ons terecht. We hebben veel (beeld)gebeld en ook het telemonitoren uitgebreid. Zo krijgen sommige hartpatiënten een bloeddrukmeter en weegschaal mee naar huis. Sindsdien wordt er voor neurologiepatiënten gewerkt aan een speciale app. Daar waren we al mee bezig, maar de inzet van nieuwe technologieën is door de crisis wel enorm versneld."

Positieve ontwikkeling
Die nieuwe technologieën zijn een positieve ontwikkeling. "Daar kunnen we profijt van blijven houden. Het is ook goed om kritisch te blijven kijken of een afspraak in het ziekenhuis wel echt nodig is, of dat het ook op een andere manier kan, zoals via (beeld)bellen. Dit voorkomt ‘vervuiling’ van mensen die onnodig naar het ziekenhuis komen, want we kunnen door de anderhalve-meter-maatregelen nog steeds niet iedereen voor controle zien zoals we eerder deden.”

Veilig
Helaas zagen beide artsen tijdens de lockdown ook veel patiënten die te laat naar het ziekenhuis kwamen. “Bij een hart- of herseninfarct is de acute interventie enorm belangrijk. Mensen waren echter bang dat het in het ziekenhuis niet veilig was of ze wilden de artsen niet onnodig belasten. Maar als mensen twijfelen, moeten ze gewoon bellen. Overleg kan altijd en liever een keer te veel dan te weinig overleg. En als ze denken dat het nodig is om te komen, dan moeten ze ook echt komen. Het ziekenhuis is volledig ingericht op coronamaatregelen. Het is echt veilig.”

Maatregelen
Die coronamaatregelen beginnen al bij de ingang, waar nog steeds een triagetent staat. “Aan de hand van een aantal vragen wordt beoordeeld of iemand bijvoorbeeld een mondkapje krijgt. Het hele ziekenhuis is ingericht op éénrichtingsverkeer en de wachtkamers zijn ingericht op anderhalve meter afstand. We vragen mensen wel om alleen te komen en als je coronaklachten hebt, om eerst te bellen wat op dat moment het verstandigste lijkt. Op de poli’s draaien de artsen andere spreekuurschema’s, zodat er niet te veel mensen tegelijk in de wachtkamer zitten.”

Tweede golf
De artsen hebben veel geleerd van de afgelopen periode. “Het is vreemd dat er geen landelijk draaiboek was voor een pandemie als deze. In ons ziekenhuis hebben we de afgelopen periode een omvangrijk draaiboek gemaakt, waarvan delen deels in den lande zijn overgenomen. Ook al is er veel meer duidelijk over de juiste logistiek, veel regels zijn nog niet in beton gegoten. In het ene ziekenhuis kunnen andere dingen dan in het andere en dat is vreemd. Dit zal de komende tijd verder moeten worden uitgewerkt en op elkaar worden afgestemd. We moeten met elkaar ook kritisch kijken naar wat we van deze crisis kunnen leren. We zijn in ieder geval nóg beter voorbereid op een eventuele tweede golf.”

Op de website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is alle actuele informatie over (een bezoek aan) het ziekenhuis te vinden.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding