Eerst zie je overal vlinders, dan niet meer. Waar komt die vlinderdip vandaan? Foto: H. van Eijck
Eerst zie je overal vlinders, dan niet meer. Waar komt die vlinderdip vandaan? Foto: H. van Eijck (Foto: H. van Eijck)
IVN Natuurmomentje

IVN Natuurmomentje: vlinderdip

REGIO - "In het zomerseizoen komt de zon vroeg op en het is langer licht. Er zijn veel mooie zonnige dagen met een heerlijke temperatuur. De huidige pandemiemaatregelen houden ons wat tegen maar het is tijd voor natuur, terrassen en vakanties. Sommigen van ons hebben met hun biologische klok last van deze seizoen veranderingen en ervaren een dip. Buiten de seizoen verandering is er in de natuur ook een dip waar te nemen.

U heeft vast wel gezien dat er in het voorjaar met een prachtige zonnige dag ineens vlinders rondvliegen. Dit zijn vlinders als dagpauwogen, kleine vossen, gehakkelde aurelia’s en citroenvlinders. Deze vlinders overwinteren als vlinder en worden geactiveerd door het heerlijke voorjaarsweer. Zij zetten buiten onze waarneming eitjes af en gaan dood. 

Van andere soorten vlinders hebben de eitjes of rupsen overwinterd. Met de komst van het lenteweer wordt de natuur weer groen. De vlindereitjes komen uit en de rupsen eten zich dik aan de bladeren van bomen en planten. Voornamelijk in de maanden mei en juni ontwikkelen de rupsen zich en vreten zich vol. Daarna verpoppen ze en verschijnen er eind juni en in juli en augustus weer prachtig gekleurde vlinders. 

Na de eerste vlinders in het voorjaar zijn er dus even geen of weinig vlinders. Deze vlinderarme periode aan het begin van de zomer staat bekend als de ‘vlinderdip’."

- Herman van Eijck, IVN 's-Hertogenbosch

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding