Ellen van de Pas
Ellen van de Pas (Foto: )

Wereld Vitiligo Dag: 'Deze aandoening maakt me tot wie ik ben'

DEN BOSCH - Op donderdag 25 juni is het Wereld Vitiligo Dag. Vitiligo is een huidaandoening die voorkomt bij circa 2% van de Nederlanders. Bij de Bossche Ellen van de Pas openbaarde deze zich op zesjarige leeftijd. “Vitiligo heeft zeker invloed op mijn leven, maar door mijn verhaal te vertellen, brengt het voor mij ook iets positiefs.”

Door Astrid Berkhout

Bij vitiligo is sprake van een verstoring in de aanmaak van pigment in huid en haar. Door pigmentverlies in de huid ontstaan witte plekken op het lichaam. Deze plekken kunnen op ieder lichaamsdeel voorkomen en variëren in grootte en vorm. Het komt het meest voor in het gezicht, op handen en voeten, in lichaamsplooien zoals oksels en op drukplaatsen, zoals ellebogen en knieën. De oorzaak is niet bekend. “Bij mij begon het met een plekje op de rug, dat zich snel verder uitbreidde”, vertelt Ellen. “Mijn ouders vermoedden toen al dat het ging om vitiligo, het zit bij ons namelijk in de familie. Uiteindelijk werd dit ook bevestigd door de huisarts.”

Niet te genezen
“Met name toen ik op de basisschool zat, speelde de vitiligo heel erg op. Ik had witte plekken op o.a. mijn buik, nek en gezicht. Vanaf mijn pubertijd is het onder invloed van hormonen aanzienlijk minder geworden. Jammer genoeg verergert het de laatste jaren toch weer. Ik heb verschillende therapieën, waaronder huidtransplantaties, UVB-therapie en hormoonzalf geprobeerd, maar genezing is sowieso niet mogelijk. De onvoorspelbaarheid vind ik het lastigste. Het is dan ook mijn grootste zorg hoe de aandoening zich in de loop der tijd zal ontwikkelen. Hoe zie ik er over vijf tot tien jaar uit?”

Zelfbewust
“De aandoening heeft zeker invloed op mijn leven. Als kind had ik het gevoel anders te zijn dan andere kinderen. Dat maakte me onzeker. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik de aandoening heb, maar in bepaalde situaties ben ik nog steeds zelfbewust, vooral als ik nieuwe mensen ontmoet of als ik bijvoorbeeld een dagje naar het strand ga. Het is niet zozeer dat anderen negatief reageren, ik voel me er met name zelf soms niet prettig bij. Ik vind het wel vervelend als mensen naar me staren, dan heb ik liever dat ze gewoon vragen wat ik heb.”

In perspectief
In het dagelijks leven is Ellen projectmanager klantenservice bij NS. Ze is sportief en doet o.a. aan bootcamp en wielrennen. “Ik laat me nergens van weerhouden. De aandoening maakt me tot wie ik ben en heeft me ook iets positiefs gebracht. Ik kan bepaalde zaken net iets beter in perspectief plaatsen en maak me niet zo druk om kleine dingen.”

De exacte oorzaak van vitiligo is onbekend. De meest plausibele verklaring is dat het een auto-immuunaandoening is. Elk jaar wordt op 25 juni wereldwijd aandacht gevraagd voor vitiligo. Het streven: Meer bewustwording en verbetering van de kwaliteit van leven voor mensen met vitiligo.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding