Foto:

Cor Swanenberg wint De Zachte G-prijs 2020

MIDDELRODE - Cor Swanenberg uit Middelrode is donderdag 18 juni uitgeroepen tot winnaar van De Zachte G-prijs 2020. Hij won de prijs voor zijn oeuvre dat vele decennia overstijgt, vele podia vond en eigenhandig, maar toch zelden alleen is opgebouwd.

De Mirroise schrijver, verteller en zanger Cor Swanenberg is van oorsprong leraar Engels en Duits. Hij publiceerde een groot aantal boeken, kalenders en cd’s en vertelt en zingt in zijn dialect. Hij werkte voor Omroep Brabant en is redactiesecretaris van het tijdschrift Brabants. Swanenberg werd benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten op gebied van de Brabantse cultuur en won eerder de Brabant Bokaal, de Ad de Laat-prijs en De Vergulde Klomp voor zijn publicaties en activiteiten voor en in het Brabantse dialect. Aan die rij aan prijzen kan hij nu De Zachte G-prijs toevoegen.

Digitale samenkomst
De uitreiking van De Zachte G-prijs stond gepland op 18 maart 2020 in Theater De Leest in Waalwijk, maar vanwege de coronacrisis was het niet mogelijk om met tweehonderd personen samen te komen. Op donderdagavond 18 juni was er een digitale samenkomst om alsnog de prijs ter ere van de streektaalbeoefening in Noord-Brabant uit te reiken.

De avond werd aangekleed met optredens en voordrachten van o.a. Joep Trommelen, Legs Boelen, Peter Verhoeven en Mientje Wever en Adri Hoppenbrouwers, de winnaressen 2018. Ook gedeputeerde Eric de Bie, die erfgoed, energie en bestuurlijke vernieuwing in zijn portefeuille heeft, leverde zijn bijdrage: “Je weet pas wat je mist, als je het niet meer hebt,” aldus de gedeputeerde over zijn studietijd buiten Brabant. “Bij terugkomst merkte ik pas op hoe groot de diversiteit aan dialecten in Brabant is. Die variëteit is van onschatbare waarde en wordt terecht met de Zachte G-prijs gestimuleerd.”

De Zachte G -prijs
De Zachte G-prijs is een prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van de Brabantse streektaal, die dit jaar voor de vierde keer werd uitgereikt. De Zachte G-prijs is een initiatief van Erfgoed Brabant en werd eerder in 2013, 2015 en 2018 uitgereikt in Bergen op Zoom, Tilburg en Veghel. De prijs is een combinatie van een symbolische prijs, waarin de erkenning voor bovenmodale prestaties tot uitdrukking komt, en een bedrag van 1000 euro, bedoeld als stimulans voor het verder uitdragen van de gelauwerde activiteit.

De jury bestaat uit Gerlaine Jansen, docent Nederlands aan Gymnasium Beekvliet en schrijfster van het Bossche dialect, Tim van der Avoird, taalkundige en tot 2019 voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol en Yoïn van Spijk, voorzitter van de dialectgroep Wollukse Praot en van Stichting Langstraats in woord en beeld.

Erfgoed Brabant
Erfgoed Brabant is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding