Je tuin compleet laten verwilderen is ook een optie, maar slechts het weghalen van een paar tegels helpt de natuur al. En heb je weinig ruimte? Dan kun je de hoogte in met hangplanten!
Je tuin compleet laten verwilderen is ook een optie, maar slechts het weghalen van een paar tegels helpt de natuur al. En heb je weinig ruimte? Dan kun je de hoogte in met hangplanten! (Foto: Getty Images/iStockphoto)
Bouwen en Wonen

'Boswachter' op eigen erf; je tuin is ook natuur

DEN BOSCH - Natuurmonumenten heeft onderzoek gedaan naar ruimte voor natuur in Nederlandse tuinen. 43.942 mensen vulden de enquête in. Dat grote aantal laat zien dat ‘de groene tuin’ zeer actueel is. En dat is goed nieuws voor de natuur: ruim 56.000 hectare grond in Nederland is privétuin, als daar meer ruimte komt voor natuur, profiteren heel veel planten en dieren daarvan.

Door corona lijkt een herwaardering van de natuur te ontstaan. Dat uit zich niet alleen in vele bezoekers in natuurgebieden, maar ook in de manier waarop mensen met hun tuin omgaan. “Meer dan ooit werken mensen in de tuin en genieten ze van alles wat er dicht bij huis groeit, bloeit, zoemt en fladdert,” zegt boswachter Mathiska Lont. 

Hoe meer variatie hoe beter
"En dat is goed nieuws voor de Nederlandse natuur. Nederlandse én internationale onderzoeken tonen keer op keer aan dat insecten dramatisch afnemen. In de natuur hangt alles met elkaar samen: zonder bomen geen bloesem, zonder bloesem geen insecten, zonder insecten geen vogels. Juist die variatie is belangrijk om alles in evenwicht te houden. Ruim 56.000 hectare grond in Nederland is privétuin en daar werkt het precies hetzelfde: hoe meer variatie, hoe beter. De inrichting van tuinen is, zeker binnen de stedelijke omgeving, voor biodiversiteit zeer belangrijk.”

Kleine aanpassingen, grote waarde
Respondenten werd gevraagd of ze wat extra’s wilden doen voor de natuur in hun tuin. Bijvoorbeeld of ze een rommelhoekje wilden maken, een waterbak neerzetten, een nestkast of insectenhotel ophangen. 81 procent van de deelnemers wil minimaal één ding extra doen voor de natuur. Het zijn kleine aanpassingen maar voor dieren van grote waarde. Koolmezen, egels, bijen of vlinders vinden zo voedsel, veiligheid en de mogelijkheid om zich voort te planten. De tuin is dan niet alleen een plek voor een kop koffie op het terras of de barbecue, maar ook een aantrekkelijker leefgebied voor dieren.

Meedoen met het tuinonderzoek kan nog tot 30 juni via de website van Natuurmonumenten.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding