Carel van Agt bij zijn installatie waar de A2A2-melk doorheen stroomt. "Biologisch en hartstikke lekker", zegt hij.
Carel van Agt bij zijn installatie waar de A2A2-melk doorheen stroomt. "Biologisch en hartstikke lekker", zegt hij. (Foto: )

Bijzondere melk uit de koeien van Carel

DEN BOSCH - Met Normandiër koeien en een buitenterras maakte Carel van Acht (56) van de boerderij in de Dungense Polder een echte stadsboerderij. Maar dat is inmiddels passé: de boerderij heeft een andere functie gekregen. “We hebben een uniek zuivelproduct ontwikkeld van A2A2-melk. Deze zuivel is lichter verteerbaar en daarom voor bijna iedereen geschikt.”

Door de afsluiting van de toegangsweg kwam een einde aan de functie van stadsboerderij. Toch weet menig Bosschenaar de zuivelboerderij tegenwoordig goed te vinden en dat is niet voor niets. Carel: “We hebben twintig Normandiër koeien rondlopen, die we bewust vanuit Frankrijk naar hier hebben gehaald. Ze zijn geselecteerd op het A2A2-gen en het zijn prachtige dieren van het dubbeldoelras met een optimaal vet-eiwitgehalte.”

Biologische zuivel
De twintig koeien lopen het hele jaar door buiten en krijgen alleen gras te eten. “Dit zorgt voor een hogere kwaliteit zuivel. Melk van grasgevoerde koeien bevat in verhouding meer Omega 3.” Carel vervolgt: “Ons bedrijf is biologisch gecertificeerd en door het A2A2-gen is deze zuivel ook geschikt voor mensen met melkeiwit- en lactose-intolerantie. Bij de vertering van onze zuivel komt geen peptide vrij. Die stof veroorzaakt veel overgevoeligheid bij mensen.”

Diverse zuivelproducten
Carel en partner Jeanette doen het hele productieproces zelf en maken diverse zuivelproducten: “We verzorgen de koeien hier en melken ze ook zelf. We produceren melk, chocolademelk, (lactose-arme) yoghurt, meerdere vruchtenyoghurt, vanillepudding, chocoladepudding, hangop (Griekse yoghurt), boter en karnemelk. De overige melk wordt verwerkt tot heerlijke A2A2-kaas die we zelf verkopen.”

In winkel, markt of boerderij
Inmiddels weten steeds meer Bosschenaren de A2A2-zuivel van Carel en Jeanette te vinden. Boerenwinkels en speciaalzaken uit de regio verkopen de producten, die daarnaast ook zijn af te halen bij de boerderij. En of dat gebeurt: “We hadden al een hoop vaste klanten uit regio Den Bosch, maar zien nu ook steeds meer marktbezoekers langskomen die de sfeer op deze kleinschalige, ambachtelijke boerderij willen proeven.” Carel staat ook op vier weekmarkten in de regio: op dinsdag in Den Dungen van 8.30 – 12.30 uur en op woensdag in Waalwijk, op vrijdag in Tilburg-Noord en op zaterdag in Tilburg-Centrum van 11.00 – 16.30 uur.

Toch liever langs de boerderij om sfeer te proeven? De zuivelproducten zijn op donderdag tussen 14.00 en 19.00 uur af te halen bij A2A2 de Puurste Zuivel aan de Nieuwe Dijk (tegenover het provinciehuis). “Dichter bij huis vind je je zuivel niet”, zegt Carel lachend. “En dan is het ook nog eens biologisch en hartstikke lekker.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding