Foto:

Snuffelfietsers meten de Bossche luchtkwaliteit

DEN BOSCH - In Den Bosch rijden fietsers rond met een zogeheten snuffelfiets. Dat is een gewone fiets waarop een klein meetkastje is gemonteerd dat de luchtkwaliteit meet. Door die metingen kan iedereen op www.snuffelfiets.nl zien hoeveel fijn stof er op dat moment in de lucht zit. De gemeente is op zoek naar fietsers die (bijna) dagelijks 4 kilometer of meer fietsen en willen meedoen aan dit project voor schonere lucht.

De gemeente ondertekende in januari het Schone Lucht Akkoord, waarvan volgens wethouder Mike van der Geld het doel is om samen de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. "Samen met provincies en Rijk streven we naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016", zegt hij. "De gegevens die we met de Snuffelfiets ophalen, zijn daarbij waardevol.”

Gegevens in kaart
De snuffelfiets is nog een experiment. De gegevens die op deze manier binnenkomen, worden vergeleken met de waardes die het RIVM meet op vaste punten. De gegevens van de snuffelkastjes worden anoniem verzameld en samengevoegd, en zijn online terug te zien. Hun eigen routes kunnen de snuffelfietsers zelfs heel nauwkeurig terugzien.

Op www.snuffelfiets.nl kan iedereen meekijken hoeveel fijn stof in de lucht zit op de gefietste routes. Om privacy te waarborgen begint de sensor pas na circa 400 meter te meten. Routes zijn dus niet te herleiden naar huisadressen.

Wie mee wil doen met het experiment kan zich aanmelden via de website van de gemeente 's-Hertogenbosch.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding