Als topsporter kent Lidewij Welten het belang van genoeg bewegen. Ze brengt haar enthousiasme voor de sport graag over op anderen. En bewoners van De Taling deden al te graag mee.
Als topsporter kent Lidewij Welten het belang van genoeg bewegen. Ze brengt haar enthousiasme voor de sport graag over op anderen. En bewoners van De Taling deden al te graag mee. (Foto: )

Lidewij laat De Taling zweten

Hockeyinternational Lidewij Welten kreeg eind april bewoners van het Bossche woonzorgcentrum De Taling, uiteraard op veilige afstand, aan het bewegen. Als onderdeel van de BrabantSport Zorgtour, waarbij Brabantse topsporters een bezoek brengen aan zorginstellingen en ziekenhuizen.

DEN BOSCH - Welten verzorgde als ambassadrice van Team BrabantSport, twee beweeglessen voor bewoners van de zorginstelling, samen met buurtsportcoaches van ’S-PORT ’s-Hertogenbosch.

Het doel van de tour is iedereen te inspireren om ook nu vanuit hun woning te blijven bewegen. En dat lukte! De bewoners deden actief mee vanaf hun balkon of vanachter het raam.

Bewegen juist nu belangrijk

Heel Nederland blijft thuis. En ouderen en mensen met een beperking of chronische aandoening worden al helemaal verzocht zo min mogelijk de deur uit te gaan. En toch is het voor hen juist nu extra belangrijk om voldoende te bewegen. “Sporten en bewegen is mijn passie", vertelt Lidewij Welten. "en ik ben blij dat ik met deze eigenschappen in deze tijd iets terug kan doen voor bewoners en personeel van zorginstellingen. Mooi om op deze manier een glimlach op het gezicht van mensen te zien én iedereen op zijn eigen manier een klein beetje uit te dagen.”

Enthousiaste bewoners

Het enthousiasme van de bewoners was groot en ze bewogen fanatiek mee. Na afloop kregen de deelnemers een kaart met een beweegbingo in de brievenbus met leuke, laagdrempelige oefeningen die ze zelf ook de komende tijd binnen kunnen doen. Volgens buurtsportcoach Ilvie van Schijndel van ’S-PORT is het belangrijk dat mensen juist nu in beweging blijven. "Door te bewegen houd je je conditie op peil en verhoog je je weerstand. En dat zorgt er weer voor dat je minder snel ziek wordt. Bovendien maken we door te bewegen geluksstofjes aan en daarvan kunnen we er nu wel wat extra gebruiken.”

Steuntje in de rug

De actie is niet alleen bedoeld om de bewoners in beweging te houden, maar zeker ook om zorgpersoneel te steunen. Het coronavirus heeft het leven van de hele samenleving op zijn kop gezet. Zo kunnen mensen in zorginstellingen bijvoorbeeld geen bezoek ontvangen. Directeur bij BrabantSport Michel Reinders zegt daarover: “BrabantSport wil in deze tijd van crisis echter niet te veel kijken naar wat er niet kan, maar juist naar wat we samen wel kunnen bereiken. Daarom dit initiatief, waarmee we aandacht besteden aan zorgpersoneel en kwetsbare groepen. Mooi dat we sport zo kunnen inzetten om ons steentje bij te dragen tijdens deze coronacrisis.”

Gratis beweegadvies

BrabantSport en Uniek Sporten Brabant zetten zich in voor een inclusief en vitaal Brabant: samen sterker door sport. Vanwege het grote belang van sport, juist nu, organiseren ze deze actie samen met Uniek Sporten De Meierij, ’S-PORT en Van Neynsel. Sport kan in deze tijd namelijk echt het verschil maken, zowel mentaal als fysiek. De beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant bieden mensen uit de doelgroep het hele jaar door gratis hulp bij het vinden van een passende sport- of beweegvorm. Op de website www.unieksportenbrabant.nl staan de contactgegevens van alle beweegcoaches, voor vragen en gratis sportadvies. Ook staan daar allerlei tips en initiatieven voor thuis bewegen.

Justin Stolwijk

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding