Barbara, Martijn, hun dochters Serena (5) en Valentina (6) en de hond Margo hebben even geen gasten om hun heen. Fysiek dan, want digitaal blijft Barbara haar kookkunsten delen. Foto: Katta Tubio
Barbara, Martijn, hun dochters Serena (5) en Valentina (6) en de hond Margo hebben even geen gasten om hun heen. Fysiek dan, want digitaal blijft Barbara haar kookkunsten delen. Foto: Katta Tubio (Foto: Katta Tubio Photography)

Martijn sluit B&B in Spanje met moeite

Van Den Bosch naar Mallorca vertrekken om een B&B te beginnen, de boel net draaiende hebben en dan moeten sluiten vanwege het coronavirus. Voor de van oorsprong Bossche Martijn Lucas en zijn gezin is dit rampscenario waarheid geworden. Maar Martijn is optimistisch: "Het kan altijd erger".

MALLORCA - De stap naar een avontuur in het buitenland maakte Martijn (36) nadat hij en zijn Spaanse partner Barbara (35) pas hun tweede kind hadden gekregen. "Na de twee zwangerschappen van Barbara

vlak achter elkaar, voelde ze zich zwak en zonder energie. Barbara ging zich verdiepen in verschillende soorten diëten en kwam al snel uit op een vegetarisch-veganistisch dieet. We voelden ons beter na het reduceren van vlees en verwekt voedsel. Barbara ging zelf recepten creëren en toen dachten: 'we dit moeten we delen'."

'Dit kan anders'

Het idee om hun nieuw ontdekte voedingspatroon te delen kreeg uiteindelijk de vorm van een bed&breakfast. "In veel hotels waar we kwamen", legt Martijn uit, "zagen we dat er veel eten en verpakkingen onnodig werd weggegooid. Wij dachten: 'dit kan anders'." Omdat de kinderen nog klein waren en Barbara in Nederland geen geschikt werk kon vinden, besloot het jonge gezin haar pijlen te richten op het zonnige Mallorca. "We zijn toen gestart met een B&B in Soller", vertelt Martijn verder, "met twee kamers en de nadruk op gezond eten, duurzaam, ecologisch, recycling en kunst. Na 2,5 jaar besloten we uit te breiden naar een oud herenhuis, met zes kamers en hetzelfde concept."

Niet wijzen

Martijn, Barbara en het gezin hadden het nieuwe etablissement na anderhalf jaar juist op de rit, toen het coronavirus een abrupt (voorlopig) einde maakte aan het avontuur. "Dat we dicht moesten is natuurlijk een grote teleurstelling", vertelt Martijn. "Het ging goed, heel onze ziel en zaligheid zit erin, veel geld geïnvesteerd en dan moet je van de een op andere dag direct sluiten. Toch denk ik dat je niet moet blijven terugkijken naar hoe goed het allemaal was. Of je vinger naar de regering wijzen, maar zelf kijken wat je kunt doen in deze situatie. Niet te lang druk maken om dingen die je niet kunt veranderen, maar je energie steken in dingen die je wel kunt beïnvloeden."

Kookboek en -cursus

Met die instelling om het hoofd boven water te houden, zijn Martijn en Barbara op zoek gegaan naar nieuwe oplossingen en hebben die gevonden. Zo heeft Barbara een kookboek gemaakt waarmee ze behalve zichzelf, ook de wereld helpt. Van elk boek dat verkocht wordt, doneert het stel 5 euro aan UNICEF. "En we zijn begonnen met het geven van persoonlijke, online kookcursussen in het Engels of Spaans. Geheel naar smaak, denk bijvoorbeeld aan het maken van een gezond brood, pizza, hummus of crème van cashewnoten. Alles veganistisch maar makkelijk te volgen met simpele ingrediënten." Wie zo'n veganistische, online kookcursus wel wat lijkt, kan een mail sturen naar info@ecocirer.com. Deelname kost 15 euro voor een uur.

Hetzelfde schuitje

Over zijn eigen situatie is Martijn voorzichtig positief. "Het is financieel uiteraard een ramp, maar bijna de hele wereld zit in hetzelfde schuitje. Heel onze familie is gezond, we hebben eten, water en een dak boven ons hoofd. Het kan altijd erger."

Meer informatie over de B&B op Mallorca staat op de website:

www.ecocirer.com.

Justin Stolwijk

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding