Hotel De Kruishoeve in Vught biedt even geen onderdak aan toeristen, maar aan mensen met het coronavirus.
Hotel De Kruishoeve in Vught biedt even geen onderdak aan toeristen, maar aan mensen met het coronavirus. (Foto: )

De Kruishoeve door Van Neynsel overgenomen als coronacentrum

DEN BOSCH/VUGHT - Ouderenzorgorganisatie Van Neynsel heeft twee externe coronazorgcentra geopend in Den Bosch en Vught voor ouderen die zijn besmet met COVID-19, oftewel het coronavirus. In totaal is er plek voor zestig ouderen die komen vanuit het ziekenhuis en via de huisarts.

Het initiatief hoort bij een regionale pilot, dat bij succes uitgerold wordt op meer plekken in regio, onder aanvoering van de ouderenorganisaties*. Van Neynsel is de eerste vvt-organisatie in Noordoost-Brabant die een tijdelijke externe voorziening opstart.

Capaciteitsprobleem
De cliënten die van coronazorgcentra (CZC) gebruik kunnen maken, zijn onder te verdelen in twee categorieën: ouderen met een coronabesmetting die niet meer in het ziekenhuis hoeven te verblijven en niet naar huis kunnen, én ouderen met een coronabesmetting die door de huisarts worden doorverwezen omdat de thuissituatie onhoudbaar is. De centra komen tegemoet aan de verwachte capaciteitsproblematiek in de ziekenhuizen en aan de verminderde thuiszorgcapaciteit. Cliënten verblijven hier en ontvangen gespecialiseerde zorg op een zo menswaardig mogelijke manier. Een naaste kan zich als kamergenoot bij de cliënt voegen.

JBZ
CZC ’s-Hertogenbosch is gevestigd op het terrein van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar gewoonlijk de Geriatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (GAAZ) zit. Het heeft een aparte ingang en eigen tuin en ligt afgezonderd van de rest van het ziekenhuis. In totaal kunnen hier twintig cliënten verzorgd worden.

Hotel De Kruishoeve
CZC Vught is gevestigd in Hotel De Kruishoeve in Vught, dat speciaal voor Van Neynsel de deuren sloot. “Dit is een heel bijzonder avontuur voor ons”, aldus eigenaar Maikel Pennings. “De afgelopen dagen zijn in recordtempo de kamers gereed gemaakt. Zo hebben we al onze bedden eruit gehaald en zijn er ziekenhuisbedden voor in de plaats gekomen. Het hele hotel is overgenomen door Van Neynsel, maar het voelt goed om op deze manier te kunnen bijdragen aan de crisis.” Het hotel biedt plaats aan maximaal veertig cliënten.

Kamergenoot
In de CZC mag geen bezoek komen omdat de cliënten in isolatie verpleegd worden. Juist in deze tijd van eenzaamheid is het daarom fijn dat er toch een naaste bij kan zijn. Daarom kan een partner of familielid gebruik maken van de 'lock-in-mogelijkheid'. “Dat betekent dat de mantelzorger een bed op dezelfde kamer als de cliënt krijgt en bijdraagt aan de verzorging”, legt Marcel van Woensel van Van Neynsel uit. “De situatie wordt namelijk echt draaglijker als er een dierbare in de nabijheid is.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding