Medewerkers van Stichting Loods delen een warme maaltijd uit
Medewerkers van Stichting Loods delen een warme maaltijd uit (Foto: )

Sluiting Loods ontneemt kwetsbaren hun veilige haven

DEN BOSCH - Stichting Loods biedt een laagdrempelige plek voor mensen in kwetsbare situaties, waar ze tot rust kunnen komen in een doorgaans onrustig bestaan. Er is aandacht en waardering voor hen als persoon en mensen kunnen er zinvol werk doen. Daarnaast krijgen ze een lunch of warme hap. Nu Stichting Loods door het coronavirus gesloten is, kan het tijdelijk niet meer deze plek zijn en dat is volgens bedrijfsleider Marcel Wijnen een ramp voor de deelnemers.

Door Lesha Bosman

“Wij zijn een plek om te zijn en te verbinden en dat valt nu weg”, vertelt Marcel Wijnen. “Het was dan ook een heel moeilijke beslissing om te sluiten maar wel onvermijdelijk. Er bezoeken veel deelnemers de Loods en een deel van onze mensen hebben een kwetsbare gezondheid, waardoor het risico op besmetting te groot is. Dat betekent dat we op dit moment geen veilige en sociale plek kunnen bieden. Alle activiteiten zijn gestopt: de kringloopwinkel, de fietswerkplaats, de groenploeg, die onder andere De Moerputten wekelijks schoonmaken, de wandelingen in ’s-Hertogenbosch door de ex-daklozen en de vegers. Dat is erg zwaar voor onze deelnemers, maar ook voor de Stichting zelf. Onze winkel valt stil en dat kost ons dus eigen inkomsten.”

Dagelijkse structuur weg
“Sommigen weten zich te redden”, vertelt Marcel verder. “Anderen zijn dakloos en kunnen nu overdag niet bij ons terecht, maar ook niet op andere plekken. De deelnemers zijn hun dagelijkse structuur en houvast kwijt of missen het dagelijkse praatje. Daarnaast missen ze ook hun extra verdiensten en hun dagelijkse voedzame maaltijd bij ons, en het samen eten. Voor de verkopers van straatmagazine Sammy vallen hun inkomsten volledig weg. We hebben mensen die al jaren weten wat sociale onthouding is, en deze groep wordt nu nog onzichtbaarder. Mensen met psychische problemen raken van slag omdat ze hun structuur en aanspraak kwijt raken. Hebben meer last van eenzaamheid. Veel mensen hebben een heel klein netwerk, als Loods zijn wij hun familie. Daar valt echt een groot gat.”

Maaltijden ophalen
“Onze medewerkers proberen met zoveel mogelijk deelnemers regelmatig te bellen of te appen, om contact te houden. Zodat mensen hun verhaal kwijt kunnen. Daarnaast zijn de medewerkers onlangs gestart om een warme maaltijd te bereiden die ze kunnen ophalen. Daar krijgen ze eventueel wat extra boodschappen die we van een supermarkt krijgen. Wellicht nog belangrijker is dat we ze dan even zien en even, op gepaste afstand, kunnen spreken. We proberen dit de komende weken minimaal drie maal per week te kunnen doen. We bekijken of het mogelijk is om voor degenen die echt even contact nodig hebben dat te realiseren of wellicht één op één met ze te gaan fietsen.”

Handen ineen voor hulp
“Van de Supercoop ontvangen we soms wat eten dat we kunnen gebruiken. De Franciscaanse Beweging heeft ons een financiële bijdrage gegeven voor de eerste boodschappen. We kunnen zowel financiële bijdragen gebruiken als in natura in de vorm van bijvoorbeeld eten vanuit horeca of supermarkten. Via onze website www.stichtingloods.nl kunnen mensen ons bereiken. En donaties zijn altijd welkom natuurlijk. Ik hoop dat onze mensen de komende tijd vol blijven houden. Dat ze voelen dat ze,ook mentaal, gesteund worden, door ons maar ook door anderen."

Voor donaties: Stichting Loods, NL57RABO0144542900 t.b.v. donaties. Nieuwsbrief ontvangen? Mail naar info@stichtingloods.nl of bel 073 613 3774

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding