Via de webcam werd Leonie doctor Leonie.
Via de webcam werd Leonie doctor Leonie. (Foto: Jan de Rond)

Primeur: Bossche Leonie verdedigt proefschrift en promoveert digitaal

DEN BOSCH - Voor het eerst in de geschiedenis van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam is er iemand gepromoveerd door digitaal het proefschrift te verdedigen. Het is de Bossche Leonie de Rond die vanuit haar woonkamer aan de Pettelaarseweg de titel 'doctor' verleend kreeg, na een verdediging via de webcam.

Normaal gesproken is het verdedigen van een proefschrift een semifeestelijke aangelegenheid, waarbij familie en vrienden als gasten worden uitgenodigd om het promoveren mee te maken. Vanwege het coronavirus is er geen zaal met gasten en verloopt zelfs het contact met de commissie via beeldschermen. Deze beperkingen gooide echter geen roet in het eten wat betreft de promotie van Leonie.

Voor haar dissertatie deed Leonie onderzoek naar celblaasjes. Ze onderzocht manieren om kleinere en daarmee meer celblaasjes te meten, celblaasjes te onderscheiden van andere deeltjes in lichaamsvloeistoffen en die metingen in een laboratorium met elkaar te vergelijken. Tijdens het promotiegesprek kwam ook het COVID-19-virus ter sprake. De aanwezigheid van het virus zou met de methode van Leonie gedetecteerd kunnen worden. Verder onderzoek moet uitwijzen of het virus vervolgens ook kan worden geïdentificeerd.

Na de digitale zitting werd Leonie de Rond via de webcam 'doctor Leonie de Rond'. Zou ze haar bul ook per e-mail krijgen?

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding