Kees en Suzanne laten zien wat je met gerecycled plastic allemaal kan. Foto: Marlies Kemps/For Life Fotografie
Kees en Suzanne laten zien wat je met gerecycled plastic allemaal kan. Foto: Marlies Kemps/For Life Fotografie (Foto: Marlies Kemps/For Life Fotografie)

Broedplaats geeft plastic tweede leven: 'Het valt nog niet mee om een goed product te verzinnen...'

DEN BOSCH - Bossche kunstenaar Kees van den Boogaart kreeg in 2015 een idee voor een plastic recyclingplek. Geïnspireerd door industrieel ontwerper Dave Hakkens bedacht hij een recycleplek voor Curaçao, maar toen bleek dat daar al iemand met hetzelfde idee bezig was, kreeg hij het idee om in Den Bosch een plastic recycleplek te beginnen. Vanaf april 2019 is Sparkling Plastic gevestigd in de kelder van het oude Cementrum.

Door Lesha Bosman

Sparkling Plastic is een stichting die op een sociale, duurzame, creatieve en educatieve manier (hard) plastic recyclet. Een van de belangrijkste doelstellingen is om met name jongeren te betrekken bij nieuwe, duurzame toepassingen voor gebruikt plastic. Er is een fysieke werkplaats die is uitgerust met gereedschap en machines om op een laagdrempelige manier zelf plastic te recyclen. Of om daarmee te experimenteren en nieuwe mogelijkheden uit te proberen. In de werkplaats is altijd iemand aanwezig die alles weet over de verschillende soorten plastic en de verwerking ervan.

Bank
Initiatiefnemers Kees van den Boogaart en organisatieantropoloog Suzanne van Hees willen dat Sparkling Plastic vooral een broedplaats is waar mensen op een laagdrempelige manier kunnen experimenteren met plastic. “Sparkling Plastic is een van de weinige werkplaatsen in Nederland waar dat kan", vertellen Suzanne en Kees. "Het valt nog niet mee om een goed product te verzinnen dat bruikbaar en duurzaam is. Tot nu toe hebben we eenvoudige producten gemaakt zoals tegeltjes, onderzetters en bekertjes. Meer geavanceerd is een bank die bestaat uit plastic balken. Met behulp van mallen kunnen de mogelijkheden uitgebreid worden, dus die zijn we, samen met studenten, volop aan het ontwikkelen.”

Toepassingen verzinnen
“We werken samen met verschillende opleidingen binnen Avans, Fontys, het Koning Willem 1 College en Helicon. Ook geven we voorlichting over de noodzaak van plastic recyclen en laten we zien hoe studenten daar zelf een bijdrage aan kunnen leveren. Daarnaast zouden we graag meer in contact komen met bedrijven om samen met hen te kijken naar hun interne plastic afvalstroom om daar samen met studenten een nieuwe toepassing voor te verzinnen."

Lokale productielijn
"Momenteel werken we met twee professionals, twee vrijwilligers en twee stagiaires. Dat zouden we graag willen uitbreiden. De werkplaats wordt al behoorlijk goed bezocht, maar dat mag zeker nog meer worden. De sociale werkplaats mag nog steviger staan, zodat niet alleen plastic maar ook mensen er een nieuwe kans krijgen. Over 5 jaar hopen we dat de werkplaats een bruisende broedplaats is waar studenten, designers en makers elkaar ontmoeten. We willen dan dat er een productielijn is waar lokaal plastic wordt gerecycled tot nieuwe producten die we ook (liefst) lokaal afzetten. We hopen dan om samen met betrokkenen het plastic afvalprobleem om te kunnen vormen tot mooie nieuwe producten.”

Meer info staat op: www.sparklingplastic.nl.

 
 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding