De twaalfjarige Helma uit Syrië is een van de kinderen die centraal staat in de tentoonstelling 'Kind onder Vuur' in NM Kamp Vught. Hierin komen verhalen van kinderen in oorlogssituaties aan bod.
De twaalfjarige Helma uit Syrië is een van de kinderen die centraal staat in de tentoonstelling 'Kind onder Vuur' in NM Kamp Vught. Hierin komen verhalen van kinderen in oorlogssituaties aan bod. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Kind onder Vuur bij Kamp Vught: 'Ik ben blij dat ik hier in vrijheid ben'

VUGHT - Begin maart werd in Nationaal Monument Kamp Vught de tentoonstelling ‘Kind onder Vuur’ geopend. Hierin worden de verhalen van vier kinderen in oorlogssituaties verteld, toen en nu, hier en ver weg. De Syrische Helma (12) is één van die kinderen en verrichte de openingshandeling samen met directeur Jeroen van den Eijnde.

Door Lisette Broess-Croonen

“We zijn hier op een plek waar ooit ook kinderen recht in de ogen van het geweld en terreur hebben gekeken.” vertelt Van den Eijnde. “Hans Alderliesten was één van hen. Hij zat hier als gijzelaar gevangen achter prikkeldraad. Hij leerde hoe belangrijk vrijheid is en tekende in zijn schriftje hoe de vrijheid er uit ziet. Deze ervaring is hem zijn hele leven bijgebleven. Juist in de angstige ogen van kinderen zien we de donkere kant van de mensheid weerspiegelt, die soms nietsontziend en onmenselijk is. Wat er met Hans is gebeurt, gebeurt nu nog steeds. Daarom moeten we moedig zijn als er iets onrechtvaardigs gebeurd. Niet weglopen, maar er iets aan doen. En zo de wereld een klein beetje beter maken. Dat is de boodschap van deze plek en deze tentoonstelling.”

Verhalen
Naast het verhaal van Hans, worden ook de verhalen verteld van de Colombiaanse Angie, die haar been verloor toen ze op een landmijn stapte en van Otim, die opgroeide in de jungle van Oeganda. En het verhaal van de Syrische Helma.

Donkere kant
Helma heeft de donkere kant van de mensheid zelf ook gezien. Zij vluchtte met haar gezin voor de oorlog in haar thuisland Syrië en kwam via verschillende omwegen uiteindelijk in Nederland terecht. “Ik woon nu twee jaar in Nederland en ben heel erg blij dat ik hier ben, want hier is geen oorlog. Maar ik ben nog steeds soms verdrietig en ik wil dat de oorlog stopt in Syrië, want dat is nog steeds mijn land. Alle landen zijn tegen Syrië en dat vind ik niet leuk. We hadden eerst een heel leuk leven, maar we hebben elkaar allemaal los moeten laten en zijn uit elkaar gegaan. Mijn opa is gestorven door de oorlog en ik heb de familie van mijn vader al acht jaar niet gezien en ik mis ze heel erg. Daarvoor kwamen we heel vaak samen. Ik wil in de vakantie graag terug gaan, maar dat durf ik niet. Ik ben ook blij voor jullie dat hier geen oorlog is. Ik wil de kinderen hier graag laten weten dat ze blij moeten zijn dat ze vrij zijn.”

Landmijnen en overstromingen
De tentoonstelling is speciaal gericht op kinderen en ontwikkeld door Critical Mass. Er zijn veel interactieve elementen. Volgens Luc Lauwers van Critical Mass een bewuste keuze. “Wij geloven erin dat als mensen zelf iets doen en actief deelnemen zij vanzelf ook aan het denken worden gezet en misschien wel heel anders tegen situaties gaan aankijken.” Een klas uit Bladel mocht alvast een kijkje nemen en was zeer enthousiast. Dwayne (11), Puk (11) en Nick (12) vonden het een originele tentoonstelling en hebben er veel van geleerd. “We hebben iets geleerd over landmijnen en overstromingen. Maar ook over vrijheid, je zit gewoon vast daar. We hebben een klasgenoot uit Syrië en we snappen hem nu beter. We begrijpen nu ook waarom hij in het begin wel eens moest huilen.” Een vraag in de tentoonstelling is: ‘Wat zou je meenemen als je moet vluchten?’. De drie jongens zijn eensgezind. Ze nemen allemaal hun knuffel mee. “En een boek, huisdieren en mijn telefoon om in contact te blijven.”

Nog even geduld
De tentoonstelling 'Kind onder Vuur' is ontwikkeld door Critical Mass in opdracht van NM Kamp Vught in samenwerking met het Rode Kruis en Humanity House. De tentoonstelling is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar en te zien tot en met 31 augustus. Naar aanleiding van de laatste adviezen met betrekking tot het coronavirus is besloten om het Nationaal Monument Kamp Vught voor publiek te sluiten, in ieder geval tot en met 6 april. Via de website zal het publiek op de hoogte worden gehouden over eventuele aanpassingen van de situatie: www.nmkampvught.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding