Ingeborg toont trots een van haar werken.
Ingeborg toont trots een van haar werken. (Foto: )

Ingeborg Steenhorst: "Dit is mijn nieuwe passie"

DEN BOSCH - De 47-jarige Bossche Ingeborg Steenhorst heeft een behoorlijke naam opgebouwd als ontwerpster van exclusieve couture-outfits, theatrale kostuums, modeaccessoires en textielsieraden. Tot haar klantenkring behoren naast particulieren o.a. politici en internationale en nationale artiesten als Floor Jansen (Nightwish), Anneke van Giersbergen, Simone Simons (Epica) en Lacuna Coil. Toch maakte ze in 2019 heel bewust de keuze om als fotograaf/‘visual artist’ aan de slag te gaan.

Door Astrid Berkhout

“Ik ben van jongs af aan altijd al bezig geweest met tekenen, schilderen en vormgeven”, vertelt Ingeborg enthousiast. “Via de rockopera Liaison de La Morte van de Bossche progressieve metalband Cirrha Niva ben ik met het kostuumontwerp in aanraking gekomen. Uiteindelijk ben ik op dat pad verder gegaan.”

Een nieuwe uitdaging
In haar vrije tijd bleef ze echter fotograferen, onder meer tijdens een van de vele wandelingen in de prachtige Nederlandse natuur samen met haar vriend. “Langzaam bleek ik ook daar mijn passie in te vinden. Daarnaast kreeg ik positieve reacties vanuit mijn omgeving op de foto’s die ik maakte, kennelijk deed ik het niet onverdienstelijk. Ik bleek bovendien met behulp van mijn fotografie net zo goed mensen blij te kunnen maken, wat belangrijk is voor de zorgverlener in mij (red: Ingeborg is parttime werkzaam als verzorgende-IG binnen de thuiszorg). Al met al was het wat mij betreft tijd om daar meer mee te gaan doen, ik was toe aan een nieuwe uitdaging.”

Creatieve vrijheid
Ingeborg richt zich in haar fotografie op natuur en landschap, portretten en reizen (inclusief architectuur en stadsimpressies). “De ene keer is het abstract, de andere keer realistisch. In al mijn foto’s spelen kleuren, contrasten, sferen en licht echter een essentiële rol. Een beeld moet iets teweegbrengen, het moet je emotioneel iets doen; je troosten, tot rust brengen of juist energie geven. Mijn drijfveer is nog steeds hetzelfde: Ik wil scheppen en in mijn creaties mijn gedachten en gevoelens tot uitdrukking brengen. Het verschil is dat ik mijn creativiteit bij het kostuumontwerp moest beperken omdat het eindresultaat functioneel en draagbaar moest zijn, bij het fotograferen kan ik die alle vrijheid geven. Heerlijk is dat.”

Mix van technieken
Het is tekenend voor haar veelzijdigheid dat ze bij voorkeur toewerkt naar een ‘blend’ met allerlei andere technieken. “Bijvoorbeeld fotografie, schilderen en textiel. De verschillende technieken kunnen elkaar aanvullen en versterken.” Ingeborg zegt het kostuumontwerp niet helemaal vaarwel. “Ik blijf het er naast doen, maar mijn focus ligt bij mijn werk als fotograaf/‘visual artist’. In de basis voel ik me meer kunstenaar dan ontwerper. Ik ervaar deze omslag als een natuurlijke verschuiving, het is heel geleidelijk gegaan. Het is een compleet nieuwe wereld die voor mij opengaat en ik heb er ontzettend veel zin in om die te gaan ontdekken!"

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding