Rina van Engelen is als vrijwilliger meer dan dertig jaar actief voor het Liliane Fonds in Den Bosch. Foto: Arna Schoemans
Rina van Engelen is als vrijwilliger meer dan dertig jaar actief voor het Liliane Fonds in Den Bosch. Foto: Arna Schoemans (Foto: Arna Schoemans)

Lintje voor vrijwilliger Rina, de engel bij het Liliane Fonds

VLIJMEN/DEN BOSCH - Rina van Engelen is een bescheiden vrouw. Maar 32 jaar vrijwilligerswerk? Dat houd je niet onopgemerkt. Daarom is Rina vorige week onderscheiden met een lintje en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze heeft zich meer dan drie decennia ingezet voor het Liliane Fonds.

In 1988 meldde Rina, die in Vlijmen woont, zich als vrijwilliger bij het Liliane Fonds. Haar overweging: “Er was kort daarvoor brand bij het Liliane Fonds geweest. Ik dacht: misschien kan ik iets betekenen?” Aanvankelijk ging ze op de receptie van het Liliane Fonds aan de slag. Andere werkzaamheden die ze verrichtte: post verwerken, contacten met vertalers onderhouden, informeren over nalatenschappen, voorlichten op scholen en elders. 

Fotobladen
Uiteindelijk wijdde Rina zich vooral aan het maken van zogenoemde fotobladen. Dat zijn beschrijvingen van kinderen inclusief foto, met informatie over de handicap van het kind, de gezinssituatie en sociale omgeving, hulp van het Liliane Fonds, onderwijs en/of werk, vrijetijdsbesteding en toekomstplannen of -dromen. De fotobladen worden toegestuurd aan donateurs. Zo leerde Rina 2.060 kinderen uit de hele wereld kennen. Ze zag hun gezichten, documenteerde hun levens, beschreef hun hoop. Dankzij Rina’s inspanningen wisten medewerkers en donateurs van het Liliane Fonds zich te verbinden met kinderen in de armste landen van de wereld.

'Stabiele factor'
Heusdens burgemeester Van Hees reikte het lintje uit, in de week dat het Liliane Fonds 40 jaar bestaat: “Rina, je bent meegegroeid in een veranderende organisatie: van handgeschreven brieven vanuit ontwikkelingslanden tot een geavanceerd computersysteem. Van jaarlijks hulp aan 4.000 kinderen tot ruim 76.000 kinderen nu. Het is heel bijzonder dat jij altijd een stabiele factor in de organisatie bent geweest.”

Rina ziet nog geen enkele reden om met haar vrijwilligerswerk te stoppen. Ze is pas 76.

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding