Jelle Geerts werd onlangs uitgeroepen tot Hoofdman van het Gilde Sint Catharina in Den Dungen en is daarmee mogelijk de jongste van Brabant
Jelle Geerts werd onlangs uitgeroepen tot Hoofdman van het Gilde Sint Catharina in Den Dungen en is daarmee mogelijk de jongste van Brabant (Foto: wendy van Lijssel)

Jongste Gilde Hoofdman van Brabant: "Het is geen erebaantje. Er ligt best iets op mijn bordje"

DEN DUNGEN - Toen Jelle Geerts zich als 10-jarig menneke aansloot bij het Gilde Sint Catharina in zijn woonplaats Den Dungen, had hij niet kunnen vermoeden daar ooit tot Hoofdman uitgeroepen te worden. Toch is hij dat intussen en met 19 jaren op de teller is hij daarmee vermoedelijk ook dé jongste van alle Gilden in Brabant en wellicht zelfs van alle die er in Nederland zijn.

Door Wendy van Lijssel

Het Gilde Sint Catharina Den Dungen is apetrots op Jelle Geerts. De slechts 19-jarige jongeman die onlangs de rol van Hoofdman op zich nam. In gewoon Nederlands wil dat zeggen dat Jelle voorzitter is en daarmee een leidende en sturende rol op zich heeft genomen. Een functie die overigens sneller op zijn pad kwam dan verwacht.

Eerder dan gepland
“Ton Smits was 40 jaar Hoofdman. Toen hij ermee stopte werd ik als 17-jarige al benaderd om, als ik klaar zou zijn met mijn studie Technische Bedrijfskunde, deze taak op me te nemen. Tot die tijd zou Cor van Ewijk de functie vervullen. Hoewel hij toen al ziek was, leek het goed met hem te gaan. Helaas is hij in december overleden. Daarom ben ik nu al tot Hoofdman uitgeroepen”, legt Jelle uit.

Vendelen
Nu, maar ook twee jaar geleden, twijfelde hij geen seconde. “Het Gilde Sint Catharina is als een tweede thuis voor me. Het is ontzettend gezellig. Er wordt veel gelachen en veel gedaan. Ik ben er vanaf dag één met open armen ontvangen”, stelt hij. Die omarming vond op 10-jarige leeftijd plaats. “Je kunt hier darten, jeu de boulen, luchtbuks en laserschieten, vendelen en trommelen. Verder zijn er ook schietbomen voor de kruisboog. Er is voor alle leeftijden van alles te doen. Dinsdagavond is het van 18.30 uur tot circa 20.30 uur jeugdavond bij onze eigen accommodatie aan de Paterstraat in Den Dungen. Ik ben destijds gaan vendelen en heb me laten trainen door Piet van der Aa”, vertelt Jelle. Inmiddels beheerst hij deze kunst zo goed dat hij naast hoofdman ook vendel-instructeur is.

Groei van het gilde
Met Jelle hoopt het Gilde Sint Catharina ook op meer aanwas. Ondanks de prachtige accommodatie en alle activiteiten is de vereniging kleiner dan zij zou willen. Jelle wil zich dan ook gaan toeleggen op het ontwikkelen van nóg meer jeugdactiviteiten. Verder wordt op zaterdag 9 mei ervan af 14.00 uur het Burgerkoningschieten georganiseerd. Een goed kennismakingsmoment voor alle leeftijden want naast het genoemde schieten, staat er een springkussen voor de kleintjes, en een mini-competitie voor iedereen vanaf 10 jaar.

'We doen het allemaal samen'
Als voorzitter/Hoofdman dient Jelle bij alles aanwezig te zijn. Van vergaderingen voorzitten, actief mee praten en denken over activiteiten en deze mee aansturen, gilde dagen en evenementen waar het gilde acte de presence geeft. “Het is geen erebaantje. Er ligt best iets op mijn bordje”, geeft Jelle toe om gelijk toe te voegen: “Maar ik word bijgestaan door de overige leden. Wij doen het hier allemaal samen.”

Meer informatie over het gilde staat op de website: www.gildendendungen.nl 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding