De Rosmalense Jacky Gevers (midden) heeft zich geplaatst voor het Europees Kampioenschap Bodyfitness, na winst in een eerdere wedstrijd.
De Rosmalense Jacky Gevers (midden) heeft zich geplaatst voor het Europees Kampioenschap Bodyfitness, na winst in een eerdere wedstrijd. (Foto: )

Gevers op weg naar EK bodyfitness; 'Iedere dag is een wedstrijd'

ROSMALEN - In mei vinden in Spanje de Europese Kampioenschappen Bodybuilding plaats. Namens Nederland doet onder andere de Rosmalense Jacky Gevers (23) mee. “Iedere dag dat je er naar toe werkt, is een wedstrijd wat betreft training en voeding.”

Door Lisette Broess-Croonen

Gevers is altijd een sportvrouw geweest. “Ik heb van alles gedaan, ook met fitness. Dat deed ik veel tijdens mijn opleiding Sport en Bewegen. Op een gegeven moment kwam ik bodyfitness tegen. Dat is een klasse onder bodybuilding, voor vrouwen die minder gespierd zijn, maar toch willen bodybuilden. Voeding is daarbij ook heel belangrijk en daar was ik me al eerder in gaan verdiepen omdat ik daar zelf een disbalans mee had. Na maanden van trainen, laat je tijdens de wedstrijden zien hoe je lichaam eruitziet. In mijn klasse heb je een v-shape, boven breed en een smalle taille. De spieren en aders mag je zien, maar je moet wel vrouwelijk blijven.”

Pittig
De maanden van training zijn volgens Gevers best pittig. “Ik doe zes keer per week aan krachttraining en bouw de cardio op naar veertien keer per week. Alles om spieren zo goed mogelijk op te bouwen. Daarnaast krijg ik van mijn coaches precies door hoeveel ik iedere dag mag eten. Ik ben heel strikt in mijn voeding en houdt elke gram bij die ik eet. Ik neem ook overal mijn eigen eten mee naar toe. Op een gegeven moment wordt dat lopende band werk, al is het best zwaar om steeds honger te hebben. Topsport is niet echt gezond en daar ben ik me ook wel van bewust. Op het moment van een wedstrijd heb ik een vetpercentage van elf procent, dat is eigenlijk veel te weinig.”

Ondervoeding
Bodyfitness is volgens de Rosmalense dan wel zwaar, maar ook ontzettend leuk. “Ik vind het leuk om mezelf iedere dag tot het gaatje te brengen. Eigenlijk ben je zelf de enige die bepaalt of je wint of niet. Iedere dag is een wedstrijd en als je naar een kampioenschap mag, heb je eigenlijk al gewonnen. Die trainingsperiode ben je constant moe en heb je last van ondervoeding. Ook voor het sociale leven is het slecht. Als het EK geweest is, neem ik ook een jaar pauze. Dan richt ik me even op mijn eigen gezondheid en mijn eigen bedrijf in lifestyle coaching en personal training.”

Sportprestatie
Gevers krijgt veel wisselende reacties. “De meeste mensen vinden het heel heftig en vaak ook te extreem. Maar ze hebben wel respect voor mijn discipline. Op het moment dat ik klaar ben voor een wedstrijd, vind ik mezelf ook echt niet vrouwelijk mooi, maar ik vind het wel heel mooi als sportprestatie. Het leuke is dat zo’n wedstrijd veel glitter en glamour heeft en daar houd ik wel van. Vooral de laatste weken zijn leuk. Dan ga ik mijn bikini ophalen, doe een fotoshoot en neem poseerlessen. Ik heb ook echt super veel zin in het EK. Omdat mijn lichaam weinig rust heeft gehad sinds de laatste wedstrijd, houdt het mij wel een beetje tegen. Maar dat komt wel goed. Mentaal ben ik er in ieder geval al wel helemaal klaar voor.”

Volg de voorbereiding
Het Europees Kampioenschap Bodyfitness vindt plaats in Spanje in de tweede week van mei. Gevers laat op haar social media zien hoe de voorbereidingen naar het EK toe verlopen. "Ik wil zowel mijn ups maar ook zeker mijn downs aan jullie laten zien. Via facebook.com/jacky.gevers en instagram.com/jackygevers kan je mij volgen. Daar is ook de link naar mijn youtubesite te vinden waar een documentaireserie op verschijnt."

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding