Een beeld uit 'Crossing Time' op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Het maakt deel uit van het project 'De Kunst Van Vrijheid' van Brabant Remembers. Foto: Jan van de Ven
Een beeld uit 'Crossing Time' op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Het maakt deel uit van het project 'De Kunst Van Vrijheid' van Brabant Remembers. Foto: Jan van de Ven (Foto: jan van de ven)

Crossing Time geeft nieuwe dimensie aan Kamp Vught

VUGHT - Afgelopen week was de première van ‘De Kunst Van Vrijheid’, een project van Brabant Remembers waarbij kunst een bijzondere verbinding aangaat met oorlogsverhalen. Hierdoor staan bezoekers op een andere manier stil bij 75 jaar vrijheid en de relevantie ervan voor nu en de toekomst.

In Nationaal Monument Kamp Vught vond de officiële opening van het project plaats én de première van ‘Crossing Time’, een ruimtelijke kunstinstallatie op het buitenterrein, met projectiebeelden, licht en geluid. Volgens directeur Jeroen van den Eijnde voegt ‘Crossing Time’ een geheel nieuwe dimensie toe aan de plek waar verschrikkelijke én mooie dingen zijn gebeurd. “De gevangen zongen ‘gedachten zijn vrij’. De gedachten aan vrijheid en een toekomst gaven ze de kracht om het kamp te overleven. De bezoekers worden met dit project ook uitgenodigd om na te denken.”

Verleden en heden
‘Crossing Time’ is gemaakt door Isabel Nielen van de Theatermachine en Vincent Vriens en Julian van Buul van Beeldjutters. “Na heel veel research hebben we een aantal hoofdthema’s gekozen waaronder uitsluiten of insluiten. Als publiek sta je er midden in en kan je niet wegkijken. Daarmee trekken we een parallel naar de huidige tijd met vluchtelingen. Nu kijken we dáár voor weg. We herdenken wat er toen gebeurd is, maar denken ook aan nu. Het is nog steeds actueel. We laten de bezoekers zelf voelen en nadenken. We bieden geen spektakel, maar een sobere en ontroerende ervaring met eerbied voor de plek en de geschiedenis. Het verleden en heden smelten hierbij in elkaar. We vinden zelf dat we geslaagd zijn in onze opzet en we merken dat het veel mensen raakt.”

Kunst van Vrijheid
Brabant Remembers heeft voor de herdenking van 75 jaar vrijheid evenzoveel oorlogsverhalen gebundeld. Bijzondere verhalen die van belang zijn om door te vertellen, ook al zijn ze soms pijnlijk en beschamend. Verhalen die vertellen hoe de oorlog was en een les zijn in moreel handelen. Bij het project hoort ook ‘De Kunst Van Vrijheid’, waarbij verschillende kunstinstallaties een verbinding vormen tussen toen en nu. De deelnemende kunstenaars maken de verhalen toegankelijk omdat ze op een andere manier naar een verhaal kijken. Brabant Remembers hoopt met dit project nieuwe bezoekers naar de locaties te trekken om te ervaren hoe bijzonder die zijn.

'Crossing Time' is tot en met 28 maart 's avonds te bekijken van woensdag tot en met zondag. Er zijn diverse tijdslots beschikbaar tussen 19.30 en 22.00 uur. Tickets voor de voorstelling en entree tot het museum zijn 15,00 euro. Info: www.nmkampvught.nl en brabantremembers.com

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding