De eerste Harries hebben hun certificaten gekregen. Het zijn eigenlijk gewoon supertoffe collega's, die geleerd hebben om de aardige en sociale kwaliteiten die ze al hadden nog beter te gebruiken.
De eerste Harries hebben hun certificaten gekregen. Het zijn eigenlijk gewoon supertoffe collega's, die geleerd hebben om de aardige en sociale kwaliteiten die ze al hadden nog beter te gebruiken. (Foto: FREEKJE GROENEMANS FOTOGRAFIE)

Eerste Harries staan te popelen om te helpen

DEN BOSCH - De eerste veertien Harries zijn er klaar voor. Ze hebben hun training gehad, hun certificaat ontvangen en willen gauw hun kennis in de praktijk gaan brengen. Wat een Harrie is? Een collega Hulpvaardig is, Aandacht heeft, Rustig blijft, Realistisch is, Interesse toont en Eerlijk is. Iemand die een collega met een arbeidsbeperking goed en getraind kan helpen.

Om mensen met een arbeidsbeperking duurzaam aan het werk te krijgen houdt UWV Den Bosch samen met WerkgeversServicepunt Noordoost-Brabant zogeheten Harrie-trainingen. Dat zijn trainingen die het voor werkgevers makkelijker moet maken om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Van nature
Het zijn niet per se de werkgevers die de training volgen, maar werknemers die al in dienst zijn en van nature heel geschikt zijn om een collega met een beperking te begeleiden. “Het zijn vaardigheden die de meeste mensen van nature hebben”, zegt Theo Duijker, een van de cursusleiders. “Wij maken hen er alleen meer van bewust en reiken praktische handvatten aan.”

De eerste veertien 'Harries' in Den Bosch kregen onlangs hun certificaat. Daarmee werd een tweedaagse cursus onder leiding van CNV Jongeren afgerond. Voor dit jaar staan voor deze regio nog drie trainingen gepland.

Bewustwording
Theo Duijker, zelf werkgever en vader van een dochter met meervoudige beperkingen, begon vijf jaar geleden met het geven van trainingen om mensen bewust te maken van hun HARRIE-kwaliteiten. Hij schat dat er in Nederland inmiddels ruim negenduizend gecertificeerde Harries collega's helpen hun werk goed te doen. Soms is dat alleen al door bewustmaking op de werkvloer dat chronische ziekte soms doktersbezoeken en tijdelijk wat lagere prestaties met zich meebrengen. Duijker benadrukt dat de Harrie geen hulpverlener is. “De Harrie is een hulpvaardige en attente collega die aan de bel kan trekken wanneer er misschien professionele hulp of middelen nodig zijn.”

Nadia, een van de nieuw gecertificeerde Harries, benadrukt dat het 'geen knuffeltraining' is. Zij is werkgever en heeft zelf een arbeidsbeperking. “Het werk moet gewoon gedaan worden. Je moet gewaardeerd worden om wat je kan. Alleen dan ben je volwaardig lid van het hele team.”

'Trager, maar heel secuur'
Roger, ook Harrie, werkt bij een installatiebedrijf en vertelt enthousiast over de nieuwe collega die hij onder zijn hoede heeft gekregen. “Het gaat bij hem allemaal wat trager, maar wel heel secuur.” Hij ziet zelfs ontwikkelingen die de verwachtingen overtroffen. Dat Roger naar de cursus is 'gestuurd' bewijst dat zijn werkgever een potentieel ziet waar anderen misschien nog aarzelen. Maar het betekent ook iets voor de atmosfeer op het werk: “Je gaat anders naar je collega's kijken en ze waarderen."

Miljoen Nederlanders gebaat bij Harrie
Er zijn in Nederland meer dan een miljoen mensen die minder makkelijk deel kunnen nemen aan het arbeidsproces. Dat kan zijn door een lichamelijke of geestelijke beperking, psychische klachten of een chronische ziekte die het functioneren hindert. CNV-Jongeren onderzocht 10 jaar geleden wat er nodig is om deze mensen toch optimaal te kunnen laten meedoen op de werkvloer. Basisvoorwaarde bleek de aanwezigheid van collega's te zijn die van nature al de HARRIE-kwaliteiten bezitten en ernaar handelen.

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding