De Campingbazen van Camping Koffietent nodigen je uit om je bij hen aan te sluiten. Foto: Peter Ekels
De Campingbazen van Camping Koffietent nodigen je uit om je bij hen aan te sluiten. Foto: Peter Ekels

Buurtcamping herrijst bij de Citadel

DEN BOSCH - Van vrijdag 10 tot en met 12 juli herrijst aan het water aan de voet van de Citadel, naast het Brabants Historisch Informatie Centrum, De Buurtcamping Zuid-Willemspark. Iedereen uit de directe omgeving – arm en rijk, jong en oud, alleenstaand en grote gezinnen, autochtoon en allochtoon – is hier welkom. Neem je tentje (of je camper) mee en leer je buren kennen tijdens een ontspannen vakantie in eigen park.

Door Astrid Berkhout

De Buurtcamping Zuid-Willemspark is een initiatief van Stichting Weeshuisjes en De Buurtcamping NL. Het begint allemaal bij Camping Koffietent, een laagdrempelige ontmoetingsplek gevestigd in het voormalig brugwachtershuisje op de Orthenbrug die geheel wordt gerund door buurtbewoners. "Momenteel hebben we 50 campingbazen die zich met veel plezier inzetten voor Camping Koffietent", vertelt Imke van Dillen van Stichting Weeshuisjes. "Een aantal hiervan runnen de tent gedurende een dagdeel in de week. Op die manier stimuleren we mensen actief en betekenisvol aandacht te hebben voor hun leefomgeving, en versterken we tegelijkertijd het saamhorigheidsgevoel in de buurt. Het mooie is dat iedere campingbaas een geheel eigen sfeer met zich meebrengt. Daarmee is een bezoek aan Camping Koffietent - voor een praatje of een kopje koffie - altijd verrassend. Daarnaast is het een plek waar geheel spontaan nieuwe ideeën ontstaan."

Landelijk fenomeen
Zo ook het idee voor De Buurtcamping Zuid-Willemspark. "Elders in Nederland worden al buurtcampings georganiseerd, in 2019 maar liefst 38. De Buurtcamping NL vormt de drijvende kracht. Hun doel, het creëren van plekken waar mensen in alle rangen en standen elkaar kunnen ontmoeten, sluit naadloos aan bij wat wij voor ogen met Camping Koffietent dus die link was snel gelegd." Imke vormt inmiddels samen met Peter van der Klok, Marije Bleijlevens, Annemieke Oost en Wies van Aken het kernteam.

Volop activiteiten
"De Buurtcamping Zuid-Willemspark is bedoeld voor mensen die wonen in een van de buurten die grenzen aan beide kanten van de Zuid-Willemsvaart. We schatten in dat er ruimte is voor circa 40 tenten en wat campers. Eén derde van de plaatsen reserveren we voor mensen met een kleine beurs, die normaal gesproken niet in de gelegenheid zijn om op vakantie te gaan." Er komt een grote tent die het bruisende middelpunt zal vormen van De Buurtcamping. "We maken plek voor lokale sociale, culturele en sportieve activiteiten op het terrein, van en voor de kampeerders. Zo geven we talent uit de buurt een podium en gaat Stichting Kameraden Den Bosch ontmoetingen organiseren tussen vitale ouderen en jonge mensen. Maar je kunt in de avond ook gewoon lekker bij het kampvuur zitten. We gaan er een ontzettend leuke tijd van maken."

Vrijwilligers gezocht
Uiteraard moet er de komende maanden veel gebeuren om de buurtcamping daadwerkelijk te realiseren. Allereerst moet er nog een vergunning komen voor dit buurtinitiatief. "Daarnaast zijn we op zoek naar particulieren of bedrijven die ons in natura of financieel willen ondersteunen. Van de beveiliging, douches en toiletten, en technische voorzieningen tot een busje om spullen te vervoeren, barbecues en kampeermateriaal; het is allemaal nodig. En helpende handen kunnen we ook gebruiken. Zo leer je al doende andere mensen uit je buurt kennen en weet je elkaar ook na dit weekend te vinden. Samen maken we het mogelijk dat De Buurtcamping Zuid-Willemspark er daadwerkelijk komt."

Ieder jaar
Het is niet de bedoeling dat het blijft bij een eenmalige actie. "Als het een succes is, willen we het ieder jaar organiseren. Het zou bovendien mooi zijn als we anderen kunnen inspireren om ook een buurtcamping te organiseren in andere wijken, zodat het initiatief zich als een olievlek verspreidt over de stad. En natuurlijk hopen we dat enthousiaste vrijwilligers ook na het weekend blijven hangen en zich verbinden aan Camping Koffietent. Hoe meer mensen kunnen genieten van deze bijzondere plek, hoe beter."

Wil jij je op een of andere manier inzetten voor De Buurtcamping Zuid-Willemspark of wil je als vrijwilliger aan de slag voor Camping Koffietent? Stuur dan vooral een mailtje naar campingdenbosch@gmail.com. Meer info: campingkoffietent.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding