Bernadette Soubirous (1844-1879), die in 1858 achttien keer Maria zou hebben gezien in het Zuid-Franse Lourdes.
Bernadette Soubirous (1844-1879), die in 1858 achttien keer Maria zou hebben gezien in het Zuid-Franse Lourdes.

Nederlandse primeur: huid van Bernadette van Lourdes in de Sint-Jan te zien

DEN BOSCH - Een stukje huid van de heilige Bernadette Soubirous, de zieneres van Lourdes, is in mei te zien in de Sint-Jan. De reliek maakt een reis langs alle zeven bisdommen in Nederland en die begint op maandag 11 mei in Den Bosch. Het Bisdom Den Bosch heeft tussen maandag 11 en zondag 17 mei een week met activiteiten rond het tentoonstellen van de reliek gepland. 

De week vangt aan met een Mariavesper (kerkelijk avondgebed) op maandag 11 mei om 16.00 uur waarin Mgr. Herman Woorts, hulpbisschop van Utrecht en bisschop-referent voor bedevaarten, en Mgr. De Korte voorgaan. In die vesper worden de relieken plechtig de Sint-Jan binnengedragen. Tot en met zondag 17 mei zijn er in de Sint-Jan verscheidene vieringen en gebedsmomenten, in aanvulling op de reguliere eucharistievieringen.  Zo worden er dagelijks de lauden (08.15 uur), het rozenkransgebed (12.00 uur) en de vespers (16.00 uur) gebeden. Op zaterdagavond 16 mei is er een eucharistieviering met lichtprocessie en wake.

Film
In en rondom de kathedraal wordt een gevarieerd programma aangeboden. Op vrijdagavond 15 mei wordt in de Sint-Jan bijvoorbeeld op een groot scherm de film 'Je m'appelle Bernadette' getoond over het leven van de heilige zieneres. De dag erna staat speciaal voor gezinnen een bijzondere tocht door de stad op het programma: 'De Bossche route van Bernadette'.

Verder zijn er onder meer speciale activiteiten voor scholieren, jongeren en zorgbehoevenden. De week wordt afgesloten met een Mariavesper op zondag 17 mei om 16.00 uur waarin de relieken door Mgr. De Korte worden overgedragen aan vertegenwoordigers van het bisdom Roermond. Op de website van het Bisdom Den Bosch worden de komende tijd nadere bijzonderheden over het programma bekendgemaakt.

Op reis
Sinds enkele jaren leent het heiligdom Lourdes relieken voor korte tijd uit aan andere bisdommen. De afgelopen jaren heeft 'Bernadette' al rondreizen gemaakt door Italië, Duitsland en Spanje. Dit voorjaar bezoekt ze eerst België en vervolgens Nederland. Een reliek, ook wel relikwie genoemd, is een overblijfsel van het lichaam van een heilige, of een voorwerp dat met een heilige in aanraking is geweest. Het reliek van Bernadette dat naar Nederland komt, is een stukje van haar huid. Het wordt bewaard in een reliekschrijn.

Mariaverschijning
In 1858 zou in het Zuid-Franse Lourdes, Maria achttien keer aan Bernadette Soubirous (1844-1879) hebben verschenen. Lourdes zou uitgroeien tot een van de voornaamste katholieke bedevaartsoorden. Miljoenen pelgrims, onder wie vele duizenden Nederlanders, bezoeken jaarlijks het Mariaoord. Bisschop de Korte gaat zelfs jaarlijks op pelgrimage naar Lourdes. "Ik krijg altijd de indruk dat de bedevaart het beste in de mens naar boven haalt. Mensen op bedevaart worden geduldig, vriendelijk en dienstbaar", schrijft hij in de brief die vandaag, de kerkelijke feestdag van Maria van Lourdes én Wereldziekendag, bij de parochies in het bisdom op de mat viel.

'Moment van bezinning'
Mgr. De Korte roept belangstellenden op om van 11 tot en met 17 mei deel te nemen aan de activiteiten en naar de Sint-Jan komen om de relieken te bekijken, 'maar vooral ook om in de kathedraal een moment van bezinning en gebed te hebben'. "De boodschap van Maria is even eenvoudig als duidelijk. Mensen worden opgeroepen tot bekering en gebed. Wij worden uitgenodigd om ons leven af te stemmen op Jezus en zijn Evangelie steeds meer gestalte te geven."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding