Margreet (l) en Ellen weten hoe het is als iets niet volgens het boekje gaat
Margreet (l) en Ellen weten hoe het is als iets niet volgens het boekje gaat (Foto: Rosa Wessels fotografie)
Gezondheid

Geen standaard babyboek: Bijzonder babydagboek

DEN BOSCH - Roze-wolk-verhalen van andere ouders… Mijlpalen als 'kan je baby al rollen, zitten of kruipen?'... Als je een kindje hebt dat ziek is, een moeilijke start heeft of zich niet volgens het boekje ontwikkelt, kan dit pijnlijk en confronterend zijn. Dit ondervond Magreet Schijvens uit Den Bosch na de geboorte van haar zoontje. Daarom ontwikkelde zij samen met haar buurvrouw en vriendin Ellen Mullenders het Bijzonder Babydagboek. Hiermee willen ze ouders, die door een zorgintensieve tijd gaan met hun baby, een steuntje in de rug bieden.

Door Lesha Bosman

In april wordt Siebe twee jaar. Het is een vrolijk kereltje met veel gevoel voor humor. Siebe werd in april 2018 in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gezond geboren. Na een week werd Siebe ernstig ziek. Magreet en haar man Jan-Pieter belandden na de geboorte van hun zoontje in een rollercoaster van zorg en onzekerheid. "Hij overleefde ternauwernood een virusinfectie in zijn hersenen", vertelt Magreet.

Geen roze wolk
"Met cerebrale parese, epilepsie en een ernstige visuele beperking als gevolg. Het was een heel spannende tijd. We hebben toen geleerd om niet te ver vooruit te kijken en van dag tot dag te leven. Het eerste jaar smachtte ik naar herkenning. Bij mijn dochter Jet zat ik tijdens de kraamtijd op een roze wolk en had ik alle tijd om te wennen aan het moederschap en bij te komen van de bevalling. Dat was nu wel anders." Uiteindelijk startte Magreet een blog. Het standaard 'Baby's eerste jaar' boek gooide ze weg toen de mijlpaalvragen onbeantwoord bleven.

Omdat ieder kindje uniek is
Het Bijzonder Babydagboek is een alternatief voor een standaard mijlpalen-invulboek. "Want er zijn zóveel jonge gezinnen die niet aan de norm voldoen", aldus Magreet. Van de bevalling tot je baby's ontwikkeling. Van de gezondheid van je kleintje tot mooie quotes die als steun kunnen dienen. We hebben ervoor gekozen om veel met open vragen te werken. Ook over de wereld van zorg en ziekenhuis bijvoorbeeld. En over de gevoelens van de jonge ouders. Wij gaan nergens uit van standaarden. De vraag wanneer sprak je baby zijn eerste woordje is voor ons bijvoorbeeld helemaal niet van toepassing. Wij weten niet of er bij Siebe ooit wel een eerste woordje komt. Maar we hebben wel geleerd dat ieder stapje, hoe klein ook, heel mooi kan zijn. Dit boek helpt bij het vastleggen van herinneringen in een tijd die veel impact op je leven heeft. Om later terug te blikken op die soms mooie, soms verdrietige, maar bovenal bijzondere momenten. Alleen al het feit dat dit boek er is, biedt ouders met extra zorgen een stukje erkenning. We laten hiermee zien: je bent niet alleen."

donkerblauwewolk.nl/blog-geen-roze-wolk

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding