Evelyn en Tineke verkopen vilten plectrums voor KWF.Foto: Wendy van Lijssel
Evelyn en Tineke verkopen vilten plectrums voor KWF.Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Met 'zachte hand' op Ukelele spelen

DEN BOSCH - Verleden jaar doneerden Tineke Hageman Loeff uit Den Bosch en Evelyn Brouwers van Ukelele4u uit Berlicum, 650 euro aan CliniClowns. Dit dankzij de verkoop van door Tineke vervaardigde vilten plectrums, waarmee onder andere de ukelele bespeeld kan worden. De dames besloten voor een ander goed doel door te gaan. Intussen staat de teller alweer op 300 euro voor KWF.

Door Wendy van Lijssel

 Als tiener leerde Tineke ooit een klein beetje banjo spelen. Het kwam er destijds echter niet van om het instrument goed onder de knie te krijgen. Ze bedacht dat haar tijd later nog wel kwam' Dat moment kwam verleden jaar. Niet op een banjo, maar een ukelele.

Controle
"Ik kreeg een workshop ukelele spelen cadeau. Ik vond het zo leuk dat ik er een aangeschaft heb en thuis ben gaan oefenen. Mijn man vond de 'muziek' om te beginnen wat minder aangenaam. Het klonk allemaal heel hard. Dat kwam doordat ik het spel (nog) niet onder controle had, maar ook door het plectrum. Deze was van een heel hard materiaal en glipte daardoor ook doorlopend uit mijn vingers", vertelt Tineke.

Een zoektocht naar een zachter exemplaar leverde niets op. Ze liet het er echter niet bij zitten. Tineke is creatief en besloot er dan zelf maar een te maken. "Ik ben gaan experimenteren met vilt en plastic wat oplost tot een soort lijm. Uiteindelijk had ik een exemplaar waarmee ik prima uit de voeten, of in deze handen, kon. Een zacht exemplaar dat ik voor de aardigheid met mijn borduurmachine ook voorzien heb van een leuk muziekteken", blikt Tineke terug.

Deelgenoot
Omdat haar plectrum zo fijn werkte besloot ze Evelyn deelgenoot te maken van haar uitvinding. Evelyn verzorgt cursussen en workshops ukelele spelen. Tineke verzocht om het plectrum uit te proberen. De rest is geschiedenis. Evelyn was en is enthousiast. "Omdat dit plectrum zachter en meegaander is werkt het met name voor beginners heel goed. Die hebben vaak moeite met hun rechterhand en het ritme", bevestigt ze.

Omdat Tineke het fijn vindt om creatief bezig te zijn en anderen te helpen, vond ze het na overleg met Evelyn geen probleem er meer te maken. Omdat Evelyn ze wel wilde verkopen, maar Tineke er niets voor wilde hebben, besloten de dames in goed overleg om de plectrums dan aan een goed doel te koppelen. Dat was verleden jaar CliniClowns.

Om te beginnen werden ze voor 1 euro verkocht. Op aangeven van de kopers die dat wel heel minimaal vonden, werd het 2 euro. Uiteindelijk werd in 2019 650 euro opgehaald en gedoneerd. Intussen worden de plectrums verkocht voor KWF en is er al voor 300 euro verkocht. De actie loopt nog een hele tijd door. "Op deze manier kunnen we iets betekenen voor een ander. Dat geeft een goed gevoel", melden Tineke en Evelyn. De plectrums zijn verkrijgbaar bij ukelele4u.Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding