De namen van de roeiers op de foto zijn niet bekend. De surfer is Max van Noorden. Foto: Wendela Wendelaar/RV De Hertog
De namen van de roeiers op de foto zijn niet bekend. De surfer is Max van Noorden. Foto: Wendela Wendelaar/RV De Hertog (Foto: )

Ook de roeiers van De Hertog waagden zich op overstroomde A2

DEN BOSCH - Het was een iconische foto: surfer Max van Noorden op de ondergelopen snelweg A2 in ?Den Bosch. Het is nu precies 25 jaar geleden. Maar wat weinig mensen weten, is dat ook leden van de Bossche roeivereniging De Hertog zich op de overstroomde A2 waagden.

De foto van de surfer op de A2 bij het provinciehuis in Den Bosch ging de hele wereld over, van Brazilië tot Japan en van Zuid-Afrika tot China. Een dijk langs de Dommel brak ter hoogte van Chalet Royal in Den Bosch en een enorm gebied van Boxtel tot aan het centrum van Den Bosch liep onder water. Het water kreeg vrij baan richting het Bossche Broek en de A2.

Roeiers buiten beeld
De foto van fotograaf John Claessens haalde zelfs de voorpagina van de New York Times. Maar de roeiers bleven onbekend, hun foto's gingen niet naar de wereldpers. "Dat was wel jammer, ja", blikt een van de roeiers, Sander Wegbrans (nu 61) terug. "Maar we hadden echt een geweldige dag. En we stonden in het magazine van de Nederlandse roeibond gestaan. 'Snelwegroeiers op de A2', stond erboven".

Het was zondag 29 januari 1995, weet Wegbrans nog. "Een dag eerder reden we naar Eindhoven om te trainen voor de wedstrijd The Head. We zagen het hoge water op de A2 en zeiden, 'Wat zou het mooi zijn om hier morgen te roeien'. En dat hebben we dus gedaan."

Oprit om in te stappen
De roeivereniging bestond nog maar kort, de boten lagen destijds nog in de Industriehaven bij de Brabanthallen. De tocht naar de A2 was nog een heel avontuur: "Het water stond zo hoog dat we niet onder de brug bij de Zandzuigerstraat konden. Ook niet als we gingen liggen in de boot." Een stel zwaardere roeiers lukte het wel, de boot lag immers wat dieper in het water. "De oprit bij het provinciehuis gebruikten we om in- en uit de boot te stappen. We hadden een twee met stuur bij ons en waren met zeker zes roeiers."

Prikkeldraad
Wegbrans is alweer zo'n 20 jaar gestopt met roeien, hij woont in Nijmegen. Hij kan zich die dag op het hoge water nog als de dag van gisteren herinneren. "Het was één grote watervlakte, tot aan de stadswallen van Den Bosch." Ook Martijn Groenendijk (54) uit Den Bosch was er 25 jaar geleden bij. Hij roeit nog altijd. "Het was een topdag. We zijn zo veel mogelijk over overstroomde wegen richting het provinciehuis geroeid, anders waren we bang voor prikkeldraad of andere obstakels."

Een van de roeiers aan de kant, Wendela Wendelaar, maakte de foto van de surfer én de roeiers. "Meer mensen maakten foto's die dag. Hopelijk willen die mensen de foto's naar De Hertog mailen via het adres info@rvdehertog.nl."Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding