Bevers leven zich uit op een door oudere spelgroepen gebouwde constructie. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar lenardschoone@scoutinglucas.nl.
Bevers leven zich uit op een door oudere spelgroepen gebouwde constructie. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar lenardschoone@scoutinglucas.nl.

'Scouting is het mooiste wat er is'

Scouting Lucas is een van de scoutinggroepen die Den Bosch rijk is. Sinds 1976 heeft de groep haar thuis in de blokhut aan de rand van het Zuiderpark. Iedere week zetten vrijwilligers zich met hart en ziel in om te zorgen dat de kinderen de tijd van hun leven hebben tijdens de vaste bijeenkomsten. Zie jij het wel zitten om als leider met een van de speltakken aan de slag te gaan? Dan kan Scouting Lucas jou zeker gebruiken!

Door Astrid Berkhout

DEN BOSCH - "Scouting is er voor jong en oud", vertelt Lenard Schoonen, voorzitter Scouting Lucas. Hij springt regelmatig in als leider wanneer dat nodig is. "Onze circa 90 jeugdleden zijn actief in verschillende speltakken; de Bevers (5-7 jaar), de Welpen (7-11 jaar), de Scouts (11-15 jaar) en de Explorers (15-18 jaar). Daarnaast hebben we de Pivo's, jongeren van 18 jaar en ouder, en niet te vergeten Stampij, bestaande uit mensen van 25 jaar en ouder die af en toe nog een beetje gek willen doen. Natuurlijk bepaal je zelf bij welke spelgroep je als leider actief wilt zijn. Als je het leuk vindt om de kleintjes mee te nemen in de fantasiewereld van Hotsjietonia, zijn de Bevers iets voor jou. Met de Welpen kun je al wat verder gaan en samen een kampvuur maken of een bouwwerk van houten balken en touw construeren (pionieren). Met de Scouts verleg je grenzen en ga je bijvoorbeeld op trektocht door het bos. En de kampen zijn voor iedereen een belevenis."

Hoeveel tijd je er als leider precies mee kwijt bent, bepaal je zelf. Met een half uurtje voorbereiding en het bijwonen van de wekelijkse bijeenkomst van jouw groep kom je een heel eind. Ook als je geen enkele ervaring hebt met scouting, hoef je je hier niet door te laten weerhouden. "De technieken leren wij je wel, als je maar gemotiveerd bent. Je kunt ook een aantal praktische trainingen volgen bij Scouting Nederland, dat zorgt ervoor dat je met zelfvertrouwen in de groep komt te staan. De 25 leiders die we nu hebben, zijn voor het merendeel twintigers en dertigers, maar iedereen is welkom. We doen ons uiterste best om er voor te zorgen dat je het naar je zin hebt."

Kan Lenard het anderen aanraden zich als leider in te zetten? "Zeker. Je stimuleert kinderen en jongeren echt in hun ontwikkeling, en leert hen unieke vaardigheden die ze thuis niet opdoen - uiteraard in een veilige omgeving - en waar ze altijd iets aan hebben. Je krijgt er als je wilt een hechte vriendengroep voor terug. Voor mij persoonlijk geldt dat ik al mijn hele leven ontzettend veel plezier heb beleefd bij scouting. Dat wil ik graag overdragen aan een nieuwe generatie. En niet te vergeten: Het is gewoon ontzettend leuk om te doen!".

Astrid Berkhout

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding